Veganska "paella"

Sestavine:

50g olivnega olja

1 srednje velika rdeča čebula

1 manjša rdeča paprika

1 srednje velik korenček

6 strokov česna

1 jedilna žlica sladke paprike

110g paradižnikove omake (passate)

200g bio riževega mixa Eko Škrnicl

1500ml jušne osnove ali vreče vode + 1 zelenjavna jušna kocka (dodajajte postopoma in po potrebi dodajte več)

2 jedilni žlici olja iz vloženih artičok (opcijsko)

1 jedilna žlica žafranike (cvet, opcijsko)

90g vloženega ali kuhanega graha

sol

par vloženih artičok (v olju)

 

Postopek:

Čebulo, papriko in korenček nasekljajte na manjše kocke. Česen drobno nasekljajte.

V ponvi za paello, litoželezni ponvi ali navadni ponvi na srednje visokem ognju segrejte olivno olje.

Dodajte nasekljano čebulo, papriko in korenček. Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni. Dodajte nasekljan česen in premešajte. Pražite par minut, da česen zadiši. 

Dodajte sladko papriko ter premešajte. Zalijte s paradižnikovo omako, pražite par minut, da se omaka zgosti in skoraj vsa voda izhlapi. Dodajte opran riž in premešajte. Pražite dve minuti, vmes stalno mešajte.

Zalijte z 800ml jušne osnove ali z vrelo vodo, ki ste ji dodali 1 zelenjavno jušno kocko), olje artičok, žafraniko in grah ter začinite s soljo. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju toliko časa, da zmes zavre in skoraj večina tekočine izhlapi. Po tem koraku riža več ne mešajte.

Zalijte z dodatnih 400ml vode in kuhajte na srednjem ognju dokler skoraj vsa voda ne izhlapi. Riž poskusite, ampak ne mešajte. V kolikor je riž na ugriz še trd dodajte še dodatnih 400ml vode in kuhajte toliko časa, da vsa voda ponovno izhlapi. Poskusite in po potrebi ponovite korak. Ta del lahko traja do 40 minut, saj se polnozrnat riž kuha dlje.

Ko je riž na ugriz mehek, ni razkuhan, odvečna tekočina pa je izhlapela, dodajte na vrh riža par narezanih artičok in zvišajte ogenj na srednje visok. Na višjem ognju pražite par minut, da se dno rižote hrustljavo zlato zapeče. Po približno 4 minutah odstavite in pokrijte s pokrovko. Pustite stati 5 minut, nato postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si