Karamelizirani oreščki s prazničnimi začimbami

SESTAVINE

  • 140 g belega sladkorja
  • 45 g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja
  • 2 čajni žlički cimeta Eko Škrnicl (po želji dodajte še muškatni orešček, piment, rumon sladkor itd.)
  • 1 dcl vode
  • 200 g mandljev

POSTOPEK

  • V manjšem loncu zmešajte vse sladkorje, cimet in vodo. Premešajte, da nastane enotna mešanica.
  • Na srednjem ognju kuhajte tak dolgo, da mešanica zavre.
  • Ko zavre dodajte mandlje in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte tako dolgo, da voda izhlapi, sladkor pa se stopi. To lahko traja 10-15 minut. Vsake 5 minut premešajte.
  • Ko skoraj vsa voda izhlapi začnite z neprestanim mešanjem s pomočjo lesene kuhalnice. Ko voda izhlapi se mešanica posuši in nastane drobna peskasta zmes sladkorjev, ki se med mešanjem oprime mandljev.
  • Ko se skoraj vsa zmes dobro oprime mandljev odstavite in nasujte na večji pladenj. Pustite, da se ohladijo, nato hranite v neprodušno zaprti posodi.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si