Karamelizirani oreščki s prazničnimi začimbami
SESTAVINE
- 140 g belega sladkorja
- 45 g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 2 zavojčka vaniljevega sladkorja
- 2 čajni žlički cimeta Eko Škrnicl (po želji dodajte še muškatni orešček, piment, rumon sladkor itd.)
- 1 dcl vode
- 200 g mandljev
POSTOPEK
-
V manjšem loncu zmešajte vse sladkorje, cimet in vodo. Premešajte, da nastane enotna mešanica.
-
Na srednjem ognju kuhajte tak dolgo, da mešanica zavre.
-
Ko zavre dodajte mandlje in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte tako dolgo, da voda izhlapi, sladkor pa se stopi. To lahko traja 10-15 minut. Vsake 5 minut premešajte.
-
Ko skoraj vsa voda izhlapi začnite z neprestanim mešanjem s pomočjo lesene kuhalnice. Ko voda izhlapi se mešanica posuši in nastane drobna peskasta zmes sladkorjev, ki se med mešanjem oprime mandljev.
-
Ko se skoraj vsa zmes dobro oprime mandljev odstavite in nasujte na večji pladenj. Pustite, da se ohladijo, nato hranite v neprodušno zaprti posodi.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič