Kremast zlati riž s hrustljavo čičeriko in kokosom

SESTAVINE za 2 porciji:

Rižota

  • 30 g olivnega olja
  • 2 čajni žlički kurkume Eko Škrnicl
  • 2 stroka česna (drobno nasekljan)
  • 180 g belega basmati riža Eko Škrnicl
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 1 pločevinka kokosovega mleka
  • 1 čajna žlička soli (več po okusu)
  • 650 ml vode (več/manj po potrebi)
  • 100 g sveže špinače

Hrustljava čičerika s kokosom

  • 140 g kuhane čičerike Eko Škrnicl (uporabite lahko konzervirano ali surovo, ki jo predhodno namakajte, navodila spodaj)
  • 5 jedilnih žlic olivnega olja
  • 1 strok česna (drobno nasekljan)
  • 2 manjši čebuli ali 2 šalotki (narezane na rezine)
  • ščep čilija
  • ščep ingverja
  • ščep kurkume
  • 1 zvrhana jedilna žlica nastrganega kokosa
  • 1 zvrhana jedilna žlica kokosovega čipsa Eko Škrnicl
  • 1 zvrhana jedilna žlica sezama Eko Škrnicl

Dodatki

  • svež peteršilj
  • veganska kisla smetana 

POSTOPEK

  • V kolikor boste uporabili surovo čičeriko jo najprej namočite v vrelo vodo za 2 uri. Vsakič, ko se vmes ohladi voda, jo odlijte in dodajte vrelo vodo.
  • V večji ponvi (navadni ali litoželezni) segrejte olje. Na segreto olje dodajte kurkumo in česen ter premešajte. Pražite par minut, da česen zadiši, nato dodajte opran riž in pražite dobro minuto.
  • Dodajte jušno kocko, vso kokosovo mleko, 250ml vode in sol. Premešajte, pokrijte s pokrovko in kuhajte na srednjem ognju toliko časa, da izpari vsa tekočina. Riž z vilicami premešajte in dodajte 250ml vode. Pokrijte in kuhajte na srednjem ognju, dokler se riž ne zmehča in vsrka vso vodo. Če je riž še vedno trd dodajte še 150-200ml vode, premešajte in ponovno kuhajte, dokler skoraj ne zmanjka vode. Riž mora biti mehek na ugriz, ne pa razkuhan.
  • Ko je riž kuhan dodajte še 200ml vode in premešajte. Odstavite z ognja, na vrh riža pa dodajte svežo špinačo in pokrijte s pokrovko. Pustite počivati 10 minut in ne mešajte. Če se po 10 minutah riž preveč zgosti lahko dodajte še dodatnih 100ml vode in vse skupaj na hitro premešajte.
  • Pripravite čičeriko. Na manjši ponvi segrejte olivno olje.
  • Na segreto olje dodajte čebulo in sol ter premešajte. Na nizkem ognju pražite toliko časa, da se čebula karamelizira. Ko je čebula mehka in steklena, robovi pa karamelizirano rjavi, jo odstranite iz ponve.
  • V ponev dodajte česen, začimbe in odcejeno čičeriko. Premešajte in pražite na srednje visokem ognju toliko časa, da se čičerika zlato, hrustljavo zapeče, približno 7-10 minut.
  • Nato dodajte oba kokosa in sezam ter premešajte. Pražite še minuto ali dve, toliko da se kokos in sezam zlato zapečeta, nato odstavite.
  • V krožnike nadevajte riž, skupaj z zmehčano špinačo. Po vrhu dodajte žlico (veganske) kisle smetane, karamelizirano čebulo, svež peteršilj in popečeno čičeriko s kokosom ter postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si