Veganska čokoladna mousse pita s praženimi lešniki in temno čokolado – brez peke, brez glutena

SESTAVINE

Piškotno dno

  • 200 g veganskih navadnih ali kakavovih piškotov
  • 15 g kakava v prahu Eko Škrnicl
  • 100 g stopljene temne čokolade (od 70% dalje)
  • 35 g stopljenega kokosovega olja ali veganskega masla
  • 30 g naravnega lešnikovega masla
  • 40 g nasekljanih praženih lešnikov

Čokoladna mousse krema

  • 460 g kokosovega mleka iz pločevinke (uporabite ohlajen, trd del mleka oz. kokosovega mesa)
  • 200 g temne čokolade (vsaj 70%)
  • 70 g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 30 g kakava v prahu Eko Škrnicl
  • ½ čajne žličke vaniljeve paste ali arome
  • 100 g čokoladnih kapljic

Lešnikova mascarpone krema (opcijsko)

  • 4 jedilne žlice veganskega mascarpone sira
  • 2 jedilni žlici naravnega lešnikovega masla ali namaza
  • 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

Dodatki

  • sveže jagode
  • nasekljani lešniki
  • stopljena temna čokolada

POSTOPEK

  • Pripravite piškotno dno.
  • Piškote zmeljite v sekljalniku, dokler ne nastane grobenmu pesku podobna tekstura. Dodajte kakav, stopljeno temno čokolado, stopljeno kokosovo olje , lešnikovo maslo in 20g nasekljanih lešnikov ter premešajte. Masa mora biti dovolj vlažna in kompaktna, da lahko iz nje oblikujete dno. Po potrebi dodajte še eno jedilno žlico lešnikovega masla in premešajte.
  • Pripravljeno zmes razporedite po rahlo naoljenem pekaču premera 18 cm, obloženim s papirjem za peko (samo po dnu). S pomočjo dna ravnega kozarca oblikujte ravno dno, ob strani pa pustite vsaj 3 cm dvignjenega roba, ki bo zajel mousse kremo.
  • Dno posujte s preostankom nasekljanih lešnikov in postavite pekač v zamrzovalnik. Medtem pripravite čokoladno mousse kremo.
  • Na vodni kopeli segrejte kokosovo mleko oz. kokosovo meso iz pločevinke. Segrevajte samo toliko, da se mleko segreje in postane vroče, odstavite pa preden zavre.
  • Medtem v ločeno posodo nadevajte grobo nasekljano temno čokolado.
  • Vroče mleko prelijte po nasekljani temni čokoladi in pustite 30 sekund (če čokolada ni nasekljana se topi dlje časa ali pa se sploh ne stopi v celoti).
  • Zmes nato premešajte, da se čokolada in kokosovo mleko popolnoma povežeta. V kolikor se čokolada ne raztopi v celoti, posodo prestavite nazaj na vodno kopel in ob stalnem mešanju počakajte, da se čokolada raztopi.
  • Dodajte kakav, vanilijo in sladilo po želji. Premešajte in pustite, da se popolnoma ohladi.
  • Ohlajeno maso prelijte po ohlajenem piškotnem dnu. V maso posujte čokoladne kapljice in jih s pomočjo zobotrebca ali tanke palčke samo nežno vmešajte v maso - masa bo gosta zato kapljice ne bodo popadale na dno. S palčko samo premešajte, da čokoaldne kapljice enakomerno razporedite po masi.
  • Postavite v hladilnik za približno 2-3 ure oz. tako dolgo, da se čokoladna mousse krema strdi. Lahko jo hladite tudi čez noč, pred uživanjem pa jo pustite na pultu vsaj 15 minut, da se malo segreje in omehča.
  • Ko je čokoladna mousse krema strjena, ji dodajte dodatke po izbiri in postrezite. Odlična kombinacija je mascarpone krema z lešnikovim namazom. V mascarpone kremo dodajte lešnikov namaz ali maslo in žlico sladkorja (po okusu). Premešajte in premažite po ohlajeni piti. Dodajte sveže jagode in jih prelijte s stopljeno temno čokolado in nasekljanimi lešniki.
  • Hranite v hladilniku.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si