Božanska preprosta krompirjeva juha s hrustljavo čičeriko
Sestavine za 4 porcije:
Krompirjeva juha
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 1 srednje velika čebula (drobno nasekljana)
- 2 stroka česna (drobno nasekljan)
- 1 jedilna žlica veganskega masla
- 4 večji krompirji (olupljeni, narezani na kocke)
- 600 ml jušne osnove (ali 1 zelenjavna jušna kocka + 750 ml vode, več po potrebi)
- 1 čajna žlička soli
- ¼ čajne žličke popra
- ¼ čajne žličke kurkume Eko Škrnicl
- ¼ čajne žličke česna v prahu Eko Škrnicl
- ½ čajne žličke posušenega peteršilja
- 400 g kokosovega mleka v pločevinki (1 cela pločevinka)
- 1 jedilna žlica kvasnih kosmičev (po želji dodajte več)
Hrustljava čičerika
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 130 g čičerike Eko Škrnicl
- 3 jedilne žlice panko drobtin (ali klasične krušne drobtine)
- 3 jedilne žlice pinjol
- 2 čajni žlički sladke paprike
- ¼ čajne žličke česna v prahu Eko Škrnicl
- ¼ čajne žličke kurkume Eko Škrnicl
- ¼ čajne žličke čilija (opcijsko ampak priporočljivo)
- ščep soli
Dodatki
- popečeni kruhki
POSTOPEK
-
Čičeriko skuhajte po navodilih - pred kuhanjem jo namakajte saj 4 ure v vreli vodi. Kuhano čičeriko odcedite.
-
V srednje velikem loncu na nižjem srednjem ognju segrejte olivno olje.
-
Dodajte nasekljano čebulo in drobno nasekljan česen. Premešajte in med rednim mešanjem pražite približno 10-15 minut oz. toliko časa, da se čebula zmehča in postekleni, ne sme se pa žgati. Če se žge zmanjšajte ogenj.
-
Dodajte žlico masla in premešajte. Pražite par minut.
-
Dodajte krompir, narezan na manjše kocke. Zalijte z jušno osnovo ali dodajte 1 zelenjavno jušno kocko in vodo. Dodajte začimbe in premešajte.
-
Pokrijte in kuhajte na srednjem ognju 15-20 minut oz. toliko časa, da je krompir popolnoma zmehčan.
-
Z ročnim mečkalcem krompirja zmečkajte krompir, da dobite gosto juho z nekaj grudicami. Z grudicami ni nič narobe, saj se med nadaljnim kuhanjem in mešanjem razpadejo.
-
V juho dodajte še kokosovo mleko in kvasne kosmiče ter premešajte. Poskusite in po želji dodatno začinite. Kuhajte še 10 minut, da se juha zgosti, okusi pa povežejo.
-
Nato pripravite hrustljavo čičeriko. V srednje veliki ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
-
Na segreto olje dodajte kuhano čičeriko, panko drobtine, pinjole in začimbe. Premešajte in ob rednem mešanju pražite 5-10 minut oz. toliko časa, da se vse skupaj zlato hrustljavo zapeče.
-
Juho postrezite s hrustljavo čičeriko in na olivnem olju popečenimi kruhki.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič