Božanska preprosta krompirjeva juha s hrustljavo čičeriko

Sestavine za 4 porcije:

Krompirjeva juha

  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula (drobno nasekljana)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljan)
  • 1 jedilna žlica veganskega masla 
  • 4 večji krompirji (olupljeni, narezani na kocke)
  • 600 ml jušne osnove (ali 1 zelenjavna jušna kocka + 750 ml vode, več po potrebi)
  • 1 čajna žlička soli
  • ¼ čajne žličke popra
  • ¼ čajne žličke kurkume Eko Škrnicl
  • ¼ čajne žličke česna v prahu Eko Škrnicl
  • ½ čajne žličke posušenega peteršilja
  • 400 g kokosovega mleka v pločevinki (1 cela pločevinka)
  • 1 jedilna žlica kvasnih kosmičev (po želji dodajte več)

Hrustljava čičerika

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 130 g čičerike Eko Škrnicl
  • 3 jedilne žlice panko drobtin (ali klasične krušne drobtine)
  • 3 jedilne žlice pinjol
  • 2 čajni žlički sladke paprike
  • ¼ čajne žličke česna v prahu Eko Škrnicl
  • ¼ čajne žličke kurkume Eko Škrnicl
  • ¼ čajne žličke čilija (opcijsko ampak priporočljivo)
  • ščep soli

Dodatki

  • popečeni kruhki

POSTOPEK

 

  • Čičeriko skuhajte po navodilih - pred kuhanjem jo namakajte saj 4 ure v vreli vodi. Kuhano čičeriko odcedite.
  • V srednje velikem loncu na nižjem srednjem ognju segrejte olivno olje.
  • Dodajte nasekljano čebulo in drobno nasekljan česen. Premešajte in med rednim mešanjem pražite približno 10-15 minut oz. toliko časa, da se čebula zmehča in postekleni, ne sme se pa žgati. Če se žge zmanjšajte ogenj.
  • Dodajte žlico masla in premešajte. Pražite par minut.
  • Dodajte krompir, narezan na manjše kocke. Zalijte z jušno osnovo ali dodajte 1 zelenjavno jušno kocko in vodo. Dodajte začimbe in premešajte.
  • Pokrijte in kuhajte na srednjem ognju 15-20 minut oz. toliko časa, da je krompir popolnoma zmehčan.
  • Z ročnim mečkalcem krompirja zmečkajte krompir, da dobite gosto juho z nekaj grudicami. Z grudicami ni nič narobe, saj se med nadaljnim kuhanjem in mešanjem razpadejo.
  • V juho dodajte še kokosovo mleko in kvasne kosmiče ter premešajte. Poskusite in po želji dodatno začinite. Kuhajte še 10 minut, da se juha zgosti, okusi pa povežejo.
  • Nato pripravite hrustljavo čičeriko. V srednje veliki ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje.
  • Na segreto olje dodajte kuhano čičeriko, panko drobtine, pinjole in začimbe. Premešajte in ob rednem mešanju pražite 5-10 minut oz. toliko časa, da se vse skupaj zlato hrustljavo zapeče.
  • Juho postrezite s hrustljavo čičeriko in na olivnem olju popečenimi kruhki.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si