Veganska bučna pita

Sestavine:

Dno

  • 390g pšenične bele moke
  • 20g bio mandljeve moke Eko Škrnicl
  • 15g bio fine kokosove moke Eko Škrnicl
  • 190g kokosovega olja (sobna temperatura)
  • 8-10 jedilnih žlic vode (dodajajte postopoma)

Bučna krema

  • 510g bučnega pireja
  • 65g kokosove kreme za stepanje
  • 30g javorjevega sirupa
  • 50g bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 2 čajni žlički bio cimeta Eko Škrnicl
  • 2 čajni žlički škroba (koruzni škrob, gustin)

Dekoracija:

  • ostanek testa
  • kokosova krema za stepanje

Postopek:

Pečico segrejte na 190 stopinj.

V večji posodi zmešajte pšenično, mandljevo in kokosovo moko. Dodajte kokosovo olje in 8 jedilniih žlic vode. Premešajte, nato pa pregnetite, da dobite kompaktno testo. Po potrebi dodajte še kakšno jedilno žlico vode, da nastane kepa testa.

Testo prestavite na rahlo pomokano površino in ga razdelite na dva dela. Polovico testa razvaljajte in ga položite v pekač. Oblikujte dno s poljubnim robom (raven, vijugast itd.). Postavite na stran.

Preostanek testa lahko uporabite za dekoracijo ali pa ga tesno zavijte s folijo za živila in shranite v zamrzovalnik.

Če ga boste uporabili za dekoracijo ga razvaljajte in iz njega izrežite poljubne oblike. Postavite v pečico, segreto na 190 stopinj in pecite 10-15 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavi, testo pa trdno, kot hrustljavi piškotki.

Nato pripravite kremo.

V večji posodi zmešajte bučni pire, kokosovo kremo za stešanje, javorjev sirup, cimet, sladkor in škrob. Premešajte, da nastane gladka krema.

Kremo prelijte po oblikovanem dnu in postavite v ogreto pečico za 1 uro. Pečeno pito vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato jo zavijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.

Ohlajeno pito dekorirajte s pečenimi koščki testa (v kolikor ste jih oblikovali) in kokosovo kremo za stepanje.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si