Čisto preprosta in okusna torta z olivnim oljem iz Grčije. Premazana s riževo smetano in granatnim jabolkom.
Sestavine (za tortni premer 21 cm)
- 350 g pšenične polnozrnate moke
- 100 g kakava
- 30 g rožiča
- 1 žička sode
- 1 žlička vinskega kamna
- 1 žička soli
- 160 g xylitola
- 80 g kokosovga sladkorja
- 125 g kvalitetnega olivnega olja
- 4 dcl vode (po potrebi še dodamo, do srednje gosto/tekoče konsistence)
- 1 žlica jabolčnega kisa
Priprava
V posodo natehtamo suhe sestavine; moko, kakav, rožič, sol, vinski kamen, sodo, kokosov sladkor, xylitol.
Dobro premešamo in dodamo olivno olje in polovico vode.
Premešamo najprej s spatulo. Nato lahko uporabimo miksem in miksamo na najmanjši hitrosti, med tem, ko dodajamo še preostalo vodo in žlico jabolčnega kisa.
Po želji lahko dodamo še nekaj čokoladnih kapljic.
Masa ne sme biti grudičasta, preredka ali pregosta. Prelijemo v naoljen pekač ali obložen s peki papirjem.
Pečemo na 175 stopinj, 35, 40 minut. Ko preverimo mora biti nož skoraj čisto suh in torta na sredini še rahlo tresoča. Ohladimo in kasneje po vrhu premađemo z riževo ali smetano po lastni izbiri in dodamo granatno jabolko.