Mango drobljenec oz. crumble
SESTAVINE
Mangova plast
- 2 srednje velika zrela manga
- ½ jedilne žlice mandljeve moke Eko Škrnicl (ali pšenične bele moke tip 500, ovsene moke)
- 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja ali xylitola Eko Škrnicl
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
Drobljenec oz. "Crumble"
- 85 g ovsenih kosmičev
- 40 g mandljeve moke Eko Škrnicl (ali pšenične bele moke tip 500, ovsene moke)
- 15 g nastrganega kokosa
- 15 g kokosovega sladkorja ali xylitola Eko Škrnicl
- 20 g javorjevega sirupa
- 50 g kokosovega olja ali masla (stopljeno)
Dodatki
- breskov ali mangov sadni jogurt
- vaniljev sladoled
- javorjev sirup
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 175 stopinj.
-
Narežite mango. Mango ima na sredini veliko koščico, zato ga režemo na poseben način. Mango najprej prerežite navzdol po dolžini po licu/strani. To ponovite z obeh strani. Čez lice nato po dolžini zarežite vodoravne črte, da naredite rezine, z žlico pa iz njega izdolbite mango - ven bodo popadale rezine.
-
V veliki posodi zmešajte narezan mango, moko, kokosov sladkor in vaniljo.
-
Premešajte, da se vsi dodatki med sabo dobro povežejo in prestavite v pekač, premera 20cm.
-
Mangov nadev enakomerno razporedite po dnu.
-
Pripravite drobljenec. V isti posodi, v kateri ste prej mešali mango, dodajte ovsene kosmiče, moko, kokos, sladkor, sirup in stopljeno kokosovo olje ali maslo.
-
Vse skupaj dobro premešajte z žlico ali silikonsko lopatico, da se vse sestavine navlažijo in dobite rahlo lepljivo, vlažno maso.
-
Dobljeno maso enakomerno posujte po mangovi plasti. Zmes posujte čisto do roba, da bo mango popolnoma zakrit.
-
Postavite v pečico in pecite 35-40 minut oz. tako dolgo, da se ob robovih pekača pojavijo mehurčki (spodnja plast vre in pronica na vrh).
-
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se ne ohladi.
-
Na ohlajen drobljenec dodajte dodatke po izboru, osebno pa najbolj svetujem breskov ali mangov sadni jogurt (res nora kombinacija), vaniljev sladoled in javorjev sirup.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič