Mango drobljenec oz. crumble

SESTAVINE  

Mangova plast

  • 2 srednje velika zrela manga
  • ½ jedilne žlice mandljeve moke Eko Škrnicl (ali pšenične bele moke tip 500, ovsene moke)
  • 1 jedilna žlica kokosovega sladkorja ali xylitola Eko Škrnicl
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome

Drobljenec oz. "Crumble"

  • 85 g ovsenih kosmičev
  • 40 g mandljeve moke Eko Škrnicl (ali pšenične bele moke tip 500, ovsene moke)
  • 15 g nastrganega kokosa
  • 15 g kokosovega sladkorja ali xylitola Eko Škrnicl
  • 20 g javorjevega sirupa
  • 50 g kokosovega olja ali masla (stopljeno)

Dodatki

  • breskov ali mangov sadni jogurt
  • vaniljev sladoled
  • javorjev sirup

POSTOPEK

 

  • Pečico segrejte na 175 stopinj.
  • Narežite mango. Mango ima na sredini veliko koščico, zato ga režemo na poseben način. Mango najprej prerežite navzdol po dolžini po licu/strani. To ponovite z obeh strani. Čez lice nato po dolžini zarežite vodoravne črte, da naredite rezine, z žlico pa iz njega izdolbite mango - ven bodo popadale rezine.
  • V veliki posodi zmešajte narezan mango, moko, kokosov sladkor in vaniljo.
  • Premešajte, da se vsi dodatki med sabo dobro povežejo in prestavite v pekač, premera 20cm.
  • Mangov nadev enakomerno razporedite po dnu.
  • Pripravite drobljenec. V isti posodi, v kateri ste prej mešali mango, dodajte ovsene kosmiče, moko, kokos, sladkor, sirup in stopljeno kokosovo olje ali maslo.
  • Vse skupaj dobro premešajte z žlico ali silikonsko lopatico, da se vse sestavine navlažijo in dobite rahlo lepljivo, vlažno maso.
  • Dobljeno maso enakomerno posujte po mangovi plasti. Zmes posujte čisto do roba, da bo mango popolnoma zakrit.
  • Postavite v pečico in pecite 35-40 minut oz. tako dolgo, da se ob robovih pekača pojavijo mehurčki (spodnja plast vre in pronica na vrh).
  • Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se ne ohladi.
  • Na ohlajen drobljenec dodajte dodatke po izboru, osebno pa najbolj svetujem breskov ali mangov sadni jogurt (res nora kombinacija), vaniljev sladoled in javorjev sirup.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si