“Speculoos” cimetova chia torta

Sestavine:

Dno: 

300g cimetovih Speculoos piškotov

60-80g stopljenega kokosovega olja

 

“Speculoos” cimetov namaz:

150g cimetovih Speculoos piškotov

15g stopljenega kokosovega olja

15g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl

150g kokosovega “mleka” oz. napitka

 

Chia sredica:

650g kokosovega mleka iz pločevinke

1 čajna žlička agar agar

6-8 jedilnih žlic javorjevega sirupa

2 jedilni žlici vaniljeve paste

40g chia semen

 

Postopek:

 

Piškote zmeljite, da nastane grobemu pesku podobna zmes. Dodajte stopljeno kokosovo olje in premešajte. Najprej dodajte 60g nato pa postopoma, po potrebi dodajajte. Masa mora biti dovolj kompaktna, da lahko iz nje oblikujete dno, ne sme pa biti presuha ali preveč vlažna.

 

Pekač premera 18 cm obložite s papirjem za peko ali ovijte z acetatno folijo. V pekaču s pomočjo ravnega dna kozarca oblikujte dno ter robove visoke vsaj 1,5-2 cm. 

 

Postavite v hladilnik, medtem pa pripravite namaz.

 

V posodi blenderja zmešajte piškote, stopljeno kokosovo olje, kokosov sladkor, cimet in kokosovo “mleko”. Blendajte par minut, da nastane gladka, puhasta krema, popolnoma brez grudic. Po potrebi dodajte več mleka. Postavite v hladilnik, da se krema malo zgosti.

 

Pripravite sredico. V srednje velikem loncu zmešajte kokosovo mleko iz pločevinke, agar agar, javorjev sirup, vaniljevo pasto in chia semena. S pomočjo metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte in segrevajte na srednjem ognju do vretja. Vmes redno mešajte. Ko zmes zavre rahlo znižajte ogenj in pustite, da rahlo vre še minuto, dve nato odstavite in pustite, da se ohladi. Med hlajenjem redno mešajte, da se masa hitreje ohladi.

 

Ohlajeno zmes prelijte po dnu in postavite v hladilnik za 1 uro.

 

Po strjeni chia sredici namažite cimetov namaz in postrezite.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si