Buče polnjene z začimbnim kuskusom

Sestavine:

Buče:

3 mini hokaido buče

sol, poper

olivno olje

 

Kuskus:

2 jedilni žlici olivnega olja

165g polnozrnatega kuskusa Eko Škrnicl

350ml vode

1/2 zelenjavne kocke

1/2 čajne žličke soli

1/2 čajne žličke cimeta Eko Škrnicl

2 jedilni žlici olivnega olja

 

Oreščki:

100g pekan oreščkov

ščep soli

 

Zelenjava:

2 jedilni žlici olivnega olja

1 rdeča čebula

2 stroka česna

pest romanesco cvetače (ali navadne cvetače, brokolija)

200g vložene ali sveže zelenjave (grah, korenček, krompir)

1/2 čajne žličke čebule v prahu

1/2 čajne žličke drobnjaka

1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu

 

Žajbelj:

1 jedilna žlica olivnega olja

6-8 svežih žajbljevih listov

 

Dodatki:

granatno jabolko

parmezan

 

Postopek:

 

V srednje velikem loncu segrejte olivno olje. Dodajte kuskus in premešajte. Med rednim mešanjem pražite par minut, da se kuskus zlato rjavo zapeče. 

 

Ugasnite ogenj.

 

Kuskus zalijte z vodo, dodajte 1/2 zelenjavne kocke in začinite s soljo ter cimetom. Premešajte in pokrijte s pokrovko. Pustite pokrito 10 minut, da se kuskus skuha in zmehča. Nato dodajte olivno olje in premešajte.

 

V večji ponvi na srednjem ognju brez olja popražite pekan oreščke. Dodajte še ščep soli in pražite tako dolgo, da se oreščki zapečejo in rahlo potemnijo. Odstranite in pustite, da se ohladijo, nato pa jih nasekljajte.

 

V ponev dodajte olivno olje. Na segreto olivno olje dodajte nasekljano čebulo in česen. Premešajte in pražite par minut. Dodajte cvetačo, nastrgano na majhne cvetke in pražite par minut, da se cvetača zmehča. Ko je cvetača mehka dodajte še vloženo ali kuhano zelenjavo in premešajte. Pražite par minut nato odstavite in zelenjavo dodajte v kuskus. 

 

Kuskus začinite s čebulo, drobnjakom in sladko papriko.

 

Na ponev dodajte še eno jedilno žlico olivnega olja. Na segreto olivno olje dodajte žajbljeve liste in pražite par minut, da se listi hrustljavo zapečejo. Odstavite z ognja, preden se začnejo žgati. Liste vzemite iz ponve in pustite, da se ohladijo. Ohlajene liste nasekljajte ali kar zrokami nadrobite v kuskus.

 

Pečico segrejte na 205 stopinj.

 

Hokaido buče dobro operite in odrežite vrhove, ki bodo služili kot pokrovi našim bučam.

 

Buče izdolbite in odstranite semena. Izdolbene buče nato začinite s soljo in poprom ter pokapajte z olivnim oljem. Buče in odrezane pokrove položite na pladenj, obložen s papirjem za peko in pecite v segreti pečici 15 minut.

 

Nato pekač vzemite iz pečice in buče napolnite s kuskusom. Pokrijte s pokrovi in pecite še 15 minut oz. tako dolgo, da je buča mehka, če jo prepiknete z vilicami.

 

Pečene buče pustite na pekaču še par minut, nato jih postrezite skupaj s semeni granatnega jabolka in (veganskim) parmezanom ter uživajte.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si