Sočen kakavov kolač s figami

Sestavine:

390g pšenične polnozrnate moke

200g kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

55g kakava Eko Škrnicl

2 čajni žlički soda bikarbone

1 čajna žlička cimeta Eko Škrnicl

1 čajna žlička soli

105g olivnega olja

490g rastlinskega napitka oz. “mleka”

1 čajna žlička vaniljeve arome

150g nasekljane temne čokolade

100g nasekljanih suhih fig Eko Škrnicl

 

Preliv:

100g veganske bele čokolade

1 čajna žlička olja (po potrebi, če je čokolada pregosta)

 

Postopek:

Pečico segrejte na 180 stopinj.

 

Večji pekač ali model za torto dobro namastite.

 

V večji posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, kakav, soda bikarbono, cimet in sol.

 

Dodajte olje, “mleko” in vaniljevo aromo ter s pomočjo metlice za stepanje premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.

 

Dodajte nasekljano temno čokolado in fige ter premešajte samo toliko, da se dodatki razporedijo po masi.

 

Maso prelijte v pekač, z zadnjo stranjo žlice zgladite površino in postavite v pečico. Pecite 55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.

 

Kolač pustite v pekaču še vsaj 10 minut po peki, da se rahlo ohladi. Nato pekač obrnite na rešetko za hlajenje in ga previdno dvignite. Kolač bi moral sam pasti ven iz modela, v kolikor ne pade, si pomagajte tako, da robove kolača rahlo spodrezate z nožem, da ga razrahljate. 

 

Pustite na rešetki, dokler se popolnoma ne ohladi, medtem pa stopite čokolado. Če je čokolada pregosta dodajte kakšno žličko olja in premešajte.

 

Prelijte po ohlajenem kolaču in postrezite.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si