Kaj pravite na ne-klasično verzijo carskega praženca ali po domače šmorna? Vegansko in brez glutena. Z dodatkom banane, saj je z banano vse še malce boljše. :)
Sestavine
- 150 g čičerikine moke
- ščepec himalajske soli
- 1 žlička vinskega kamna
- 1 ravna čajna žlička cimeta
- 1 manjša banana ali polovica večje
- 1 žlička sladila (mi smo uporabili xylitol)
- 3 dcl riževega mleka
- kokosovo olje
Dodatno
- kokosov jogurt z okusom čokolade
- maline
Priprava
Čičerikino moko presejemo, dodamo himalajsko sol, premešamo in vmešamo še vinski kamen ter cimet.
V posodici s paličnim mešalnikom zmiksamo banano s xylitolom in nekaj riževega mleka. Dodamo moki in zmešamo. Postopoma dodamo še preostalo mleko.
Maso pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure.
Če se preveč zgosti, dodamo nekaj žlic vode – dodajate res postopoma.
V veliko ponev dodamo žličko kokosovega olja in dobro segrejemo. Vlijemo maso in temperaturo (plin) zmanjšamo na minimum. Pečemo nekje 7-9 minut (odvisno od debeline šmorna), nato na hitro obrnemo in pečemo še dodatnih 5 minut.
Praženec natrgamo kar v ponvi s pomočjo plastičnih ali lesenih obračalk in pečemo še nekaj minut do zlato rumene barve.
Priloge po želji. Jaz sem uporabila kokosov jogurt z okusom čokolade in sveže maline. Odlične jogurte Harvest moon sedaj dobite tudi v naši fizični trgovinici.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke