Ob kombinaciji riža z lečo se najprej spomnim na ayurvedski kitchari, vendar sem tema sestavinama tokrat dodala cvetačni pire in lososa.
Če izpustite lososa, dobite veganski obrok.
Sestavine
- 100 g rdečega riža
- 100 g rdeče leče
- trije stroki česna
- zelenjavna jušna osnova
- polovica cvetače
- kokosovo mleko
- voda
- losos (po želji)
- himalajska sol
Priprava
Lečo namakamo vsaj 2 uri.
Riž dobro speremo. Zavremo vodo z jušno osnovo.
Dobro narežemo česen ki za skupaj z opranim rižem pražimo par minut v posodi z dodanim izbranim oljem.
Nato začnemo zalivat z jušno osnovo. Imamo jo vsaj 8 dcl.
Rdečo riž se kuha vsaj 40 minut. pogosto zalivamo z osnovo, kot bi kuhali rižoto. Po pol ure kuhanja dodamo še lečo. Ta se bo zaradi predhodnega namakanja zelo hitro skuhala. Ne pozabimo malce soliti, ne preveč, ker je slana že jušna osnova.
Med tem, ko kuhamo riž v posodi s kokosovim mlekom in nekaj vode kuhamo cvetačo. Kuhamo jo nekje 10 minut, toliko, da se zmehča.
Odcedimo, vendar mleka ne zavržemo.
V multipraktik dodamo cvetačo, sol in začimbe po želji, ter dodamo nekaj mleka. Toplo kokosovo mleko, v kateremu se je kuhala cvetača dodajamo postopoma, da dobimo pire želene konsistence. Lahko ga tudi precedimo čez cedilo.
Ko imamo narejen pire, spečemo še file lososa.
Vse skupaj serviramo na krožnik.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke