Najraje pripravljam kremne juhe, predvsem pa veganske. Brez nepotrebnega dodajanja smetane, masla ali karkoli drugega mlečnega. Zelenjava, predvsem cvetača in podobno, dajejo odlično kremno konsistenco in okus.
Sestavine
- polovica cvetače (cca 400 g)
- manj kot polovica gomoljne zelene (cca 170-200 g)
- 2 šalotki
- 800 ml vode (s 600 ml zalijemo, preostalih 200 ml dodajamo potem pri miksanju)
- kumina v prahu
- česen v prahu
- poper v prahu
- himalajska sol
- bučna semena
- čili v prahu
- bučno olje
Priprava
Posebej (jaz uporabljam grelnik) zavremo 800 ml vode. Vmes olupimo in narežemo šalotko. Nekaj minut jo pražimo na izbranem olju. Nato dodamo malce kumine in česna v prahu, ter pražimo še minuto. Nato dodamo oprano in narezano cvetačo in zeleno.
pražimo še minuto ali dve, nato zalijemo s 600 ml vode oziroma toliko da je zelenjava dobro prekrita.
Lahko dodamo tudi kocko zelenjavne jušne osnove. Če je le ta domača, toliko bolje. Kuhamo nekje 15 do maksimalno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
Vmes seveda tudi soli, na koncu pa dodamo še malce popra.
Odstavimo in s paličnim mešalnikom začnemo z miksanjem. Postopoma dodajamo še preostalo vodo, da pridemo do želene konsistence.
Za dodatek sem izbrala bučno olje in pa bučna semena, katere sem na hitro popražila na ponvi, vmes pa sem jim dodala še čili.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke