Pirine testenine s kremno bučno omako z rukolo in orehi

SESTAVINE za 2 porciji:

Buča

  • ¼ večje muškatne buče

Testenine

  • 150 g pirinih testenin po izbiri (ali navadne)

Omaka

Dodatki

  • 2 pesti pekan oreščkov
  • ščep soli
  • pest rukole

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 190 stopinj.
  • Bučo operite, odrežite konce in z lupilnikom olupite. Z jedilno žlico izdolbite semena. Bučo razrežite na manjše kocke.
  • Večji pekač obložite s papirjem za peko, nanj pa razporedite kocke buče. Rahlo posujte s sladko papriko v prahu in soljo ter pokapajte z olivnim oljem. Premešajte in postavite v ogreto pečico za 35 minut.
  • Pečeno bučo pustite na pekaču, dokler se ne ohladi. 
  • Pripravite testenine skladno z navodili na embalaži. V večjem loncu zavrite večjo količino vode. Dodajte ščep soli. Ko voda zavre, dodajte testenine in kuhajte po času, priporočenem na embalaži. Jaz jih najraje skuham "al dente" torej, da so na ugriz še malenkost trdi. Tako preprečim, da bi se mi kasneje testenine razkuhale. Kuhane testenine odcedite in pustite na strani.
  • Medtem v manjšem loncu skupaj z zadostno količino vode kuhajte rjavo lečo, dokler se ne mehča. 
  • Kuhano lečo odcedite in jo skupaj z ohlajeno bučo spasirajte v blenderju ali s pomočjo ročnega mešalnika, dokler ne nastane gladka pasta brez grudic.
  • V večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte nasekljan česen in pražite par minut.
  • Dodajte ovseno kremo in pasirano bučo ter lečo in premešajte. Na srednjem ognju kuhajte vsaj 5 minut, da se krema zgosti.
  • Dodajte sol in poper po okusu ter premešajte. Kuhajte še vsaj 5 minut, dokler krema ne doseže želene gostote.
  • Medtem v manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite pekan oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo, nato pa odstavite.
  • Testeninam dodajte rukolo in premešajte. Testenine, skupaj z rukolo, nadevajte na krožnik, prelijte z omako in posujte z nadrobljenimi praženimi pekan oreščki.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si