Tajska Buddha Bowla z arašidovo omako in sladkim krompirjem
SESTAVINE za 2 porciji:
Buddha Bowla
- 500 g sladkega krompirja
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- sol in poper po okusu
- 100 g bio mešane kvinoje Eko Škrnicl
Arašidova omaka
- 240 g kokosovega mleka v pločevinki (uporabite strjen del)
- 55 g naravnega arašidovega masla (brez olj, soli, sladkorja)
- 10 g rdeče čilijeve paste
- ½ jedilne žlice sojine omake
- ½ jedilne žlice bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 1 jedilna žlica limetinega soka
Dodatki
- ½ avokada
- ½ naribanega korenčka
- nasekljani neslani arašidi
- črni sezam
- drobljena čili semena
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 190 stopinj.
-
Sladki krompir olupite, operite in razrežite na manjše kocke, velike približno 1 cm x 1 cm.
-
Narezan krompir razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pokapajte z olivnim oljem in začinite s soljo in poprom. Premešajte in razporedite po pekaču.
-
Pecite 30-35 minut v ogreti pečici, dokler se krompir ne skuha in zmehča, robovi pa hrustljavo zapečejo.
-
Medtem pripravite kvinojo. Kvinojo najprej sperite, nato pa jo v manjšem loncu kuhajte, skupaj z zadostno količino vode, vsaj 15-20 minut, dokler ne nabrekne.
-
Kuhano kvinojo odstavite z ognja in pripravite omako.
-
V posodi mešalnika ali smoothie makerja zmešajte kokosovo mleko, arašidovo maslo, rdečo curry pasto, sojino omako, kokosov sladkor in sok svežih limet.
-
Zmešajte, da nastane enotna, gladka krema. Poskusite in po okusu dodajte več limetinega soka.
-
Sestavite Buddha Bowlo. V skledo dodajte kvinojo, pečen sladki krompir, nesoljene arašide, avokado in nariban korenček. Prelijte z arašidovo omako in posujte z nasekljanimi arašidi. Po želji posujte s črnim sezamom in drobljenimi čili semeni.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič