Tajska Buddha Bowla z arašidovo omako in sladkim krompirjem

SESTAVINE za 2 porciji:

Buddha Bowla

Arašidova omaka

  • 240 g kokosovega mleka v pločevinki (uporabite strjen del)
  • 55 g naravnega arašidovega masla (brez olj, soli, sladkorja)
  • 10 g rdeče čilijeve paste
  • ½ jedilne žlice sojine omake
  • ½ jedilne žlice bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 1 jedilna žlica limetinega soka

Dodatki

  • ½ avokada
  • ½ naribanega korenčka
  • nasekljani neslani arašidi
  • črni sezam
  • drobljena čili semena

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 190 stopinj.
  • Sladki krompir olupite, operite in razrežite na manjše kocke, velike približno 1 cm x 1 cm.
  • Narezan krompir razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pokapajte z olivnim oljem in začinite s soljo in poprom. Premešajte in razporedite po pekaču.
  • Pecite 30-35 minut v ogreti pečici, dokler se krompir ne skuha in zmehča, robovi pa hrustljavo zapečejo.
  • Medtem pripravite kvinojo. Kvinojo najprej sperite, nato pa jo v manjšem loncu kuhajte, skupaj z zadostno količino vode, vsaj 15-20 minut, dokler ne nabrekne.
  • Kuhano kvinojo odstavite z ognja in pripravite omako.
  • V posodi mešalnika ali smoothie makerja zmešajte kokosovo mleko, arašidovo maslo, rdečo curry pasto, sojino omako, kokosov sladkor in sok svežih limet.
  • Zmešajte, da nastane enotna, gladka krema. Poskusite in po okusu dodajte več limetinega soka.
  • Sestavite Buddha Bowlo. V skledo dodajte kvinojo, pečen sladki krompir, nesoljene arašide, avokado in nariban korenček. Prelijte z arašidovo omako in posujte z nasekljanimi arašidi. Po želji posujte s črnim sezamom in drobljenimi čili semeni.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si