Jabolčni kolač

SESTAVINE

Kolač

  • 100 ml rastlinskega mleka po izbiri
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 150 g jabolčne čežane (nesladkane)
  • 100 ml rastlinskega olja po izbiri
  • 250 g pšenične bele moke tip 500
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 200 g bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • 2 ½ čajne žličke bio cimeta v prahu Eko Škrnicl
  • ¼ čajne žličke soli
  • 150 g naribane jabolke

Preliv

  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
  • 1-2 čajni žlički vode (po potrebi)

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 180 stopinj.
  • V posodi zmešajte rastlinsko mleko in limonin sok. Premešajte in pustite stati vsaj 5 minut.
  • Dodajte vaniljevo aromo, jabolčno čežano in rastlinsko olje. S pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte in postavite na stran.
  • V večji posodi zmešajte moko, pecilni prašek, kokosov sladkor, cimet in sol.
  • Mokre sestavine dodaje suhim in s pomočjo železne metlice premešajte. Ko se zmes zgosti nadaljujte mešanje s pomočjo silikonske lopatice. Premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
  • Dodajte naribano jabolko in premešajte samo toliko, da se vse poveže, ne mešajte predolgo.
  • Zmes nadevajte v rahlo naoljen pekač premera 22 cm, obložen s papirjem za peko, in pecite 60-70 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
  • Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se malenkost ne ohladi, nato pa pripravite preliv.
  • Za preliv v skodelici zmešajte sladkor v prahu in eno čajno žličko vode. Premešajte in po potrebi dodajte še vode po čajnih žličkah, dokler ne dosežete želene gostote preliva.
  • Ohlajen kolač prelijte s prelivom in postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si