Jabolčni kolač
SESTAVINE
Kolač
- 100 ml rastlinskega mleka po izbiri
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 150 g jabolčne čežane (nesladkane)
- 100 ml rastlinskega olja po izbiri
- 250 g pšenične bele moke tip 500
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 200 g bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- 2 ½ čajne žličke bio cimeta v prahu Eko Škrnicl
- ¼ čajne žličke soli
- 150 g naribane jabolke
Preliv
- 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
- 1-2 čajni žlički vode (po potrebi)
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 180 stopinj.
-
V posodi zmešajte rastlinsko mleko in limonin sok. Premešajte in pustite stati vsaj 5 minut.
-
Dodajte vaniljevo aromo, jabolčno čežano in rastlinsko olje. S pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte in postavite na stran.
-
V večji posodi zmešajte moko, pecilni prašek, kokosov sladkor, cimet in sol.
-
Mokre sestavine dodaje suhim in s pomočjo železne metlice premešajte. Ko se zmes zgosti nadaljujte mešanje s pomočjo silikonske lopatice. Premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
-
Dodajte naribano jabolko in premešajte samo toliko, da se vse poveže, ne mešajte predolgo.
-
Zmes nadevajte v rahlo naoljen pekač premera 22 cm, obložen s papirjem za peko, in pecite 60-70 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
-
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se malenkost ne ohladi, nato pa pripravite preliv.
-
Za preliv v skodelici zmešajte sladkor v prahu in eno čajno žličko vode. Premešajte in po potrebi dodajte še vode po čajnih žličkah, dokler ne dosežete želene gostote preliva.
-
Ohlajen kolač prelijte s prelivom in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič