Noro sočna solata z bulgurjem, oreščki in granatnim jabolkom
SESTAVINE:
Bulgur
- 60 g kvalitetnega olivnega olja
- 3 jedilne žlice limoninega soka
- 120 g bulgurja Eko Škrnicl
Oreščki
- pest pekan oreščkov
- ¼ čajne žličke soli
- 2 jedilni žlici pinjol
Karamelizirana čebula
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 srednje velika rdeča čebula
- 1 čajna žlička kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
Dodatki
- 2 pesti sveže špinače
- pest kuhane čičerike
- ½ granatnega jabolka
- sol, poper po okusu
- kumina Eko Škrnicl
POSTOPEK
-
V večji posodi zmešajte olivno olje in limonin sok.
-
Dodajte bulgur in premešajte. Bulgur marinirajte vsaj 20 minut.
-
Bulgur nato, skupaj z vso olivno marinado, prestavite v lonec in dodajte 400ml vode. Kuhajte na srednjem ognju vsaj 15 minut oz. toliko časa, da se bulgur skuha in zmehča. Po potrebi vmes dodajte več vode in premešajte.
-
Kuhan bulgur pustite v loncu, da vpije vso tekočino. Pustite, da se ohladi, medtem pa pripravite ostale dodatke.
-
V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane oreščke in dodajte sol. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno poudarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo, nato pa jih nasekljajte.
-
Na isti ponvi popražite pinjole samo toliko, da se zlato rjavo obarvajo. Pinjole odstavite in v ponev dodajte olivno olje.
-
Na segreto olivno olje dodajte nasekljano čebulo in pražite 10 minut, da čebula postekleni in se zmehča. Dodajte sladkor in premešajte, pražite še dodatnih 5-10 minut oz. toliko časa, da se čebula popolnoma zmehča in porjavi.
-
Karamelizirano čebulo odstavite in sestavite solato.
-
V večji skledi zmešajte oprano svežo špinačo. Dodajte ohlajen bulgur, pražene oreščke in pinjole, karamelizirano čebulo, kuhano čičeriko in granatno jabolko.
-
Po okusu dodatno začinite s soljo ali poprom in kumino.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič