Noro sočna solata z bulgurjem, oreščki in granatnim jabolkom

SESTAVINE:

Bulgur

  • 60 g kvalitetnega olivnega olja
  • 3 jedilne žlice limoninega soka
  • 120 g bulgurja Eko Škrnicl

Oreščki

  • pest pekan oreščkov
  • ¼ čajne žličke soli
  • 2 jedilni žlici pinjol

Karamelizirana čebula

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 srednje velika rdeča čebula
  • 1 čajna žlička kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

Dodatki

  • 2 pesti sveže špinače
  • pest kuhane čičerike
  • ½ granatnega jabolka
  • sol, poper po okusu
  • kumina Eko Škrnicl

POSTOPEK

  • V večji posodi zmešajte olivno olje in limonin sok.
  • Dodajte bulgur in premešajte. Bulgur marinirajte vsaj 20 minut.
  • Bulgur nato, skupaj z vso olivno marinado, prestavite v lonec in dodajte 400ml vode. Kuhajte na srednjem ognju vsaj 15 minut oz. toliko časa, da se bulgur skuha in zmehča. Po potrebi vmes dodajte več vode in premešajte.
  • Kuhan bulgur pustite v loncu, da vpije vso tekočino. Pustite, da se ohladi, medtem pa pripravite ostale dodatke.
  • V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane oreščke in dodajte sol. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno poudarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo, nato pa jih nasekljajte.
  • Na isti ponvi popražite pinjole samo toliko, da se zlato rjavo obarvajo. Pinjole odstavite in v ponev dodajte olivno olje.
  • Na segreto olivno olje dodajte nasekljano čebulo in pražite 10 minut, da čebula postekleni in se zmehča. Dodajte sladkor in premešajte, pražite še dodatnih 5-10 minut oz. toliko časa, da se čebula popolnoma zmehča in porjavi.
  • Karamelizirano čebulo odstavite in sestavite solato.
  • V večji skledi zmešajte oprano svežo špinačo. Dodajte ohlajen bulgur, pražene oreščke in pinjole, karamelizirano čebulo, kuhano čičeriko in granatno jabolko.
  • Po okusu dodatno začinite s soljo ali poprom in kumino.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si