Mediteranska bowla z riževimi rezanci, popečenim tofujem in domačo paradižnikovo omako
SESTAVINE
Paradižnikova omaka
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 2 šalotki
- 2 stroka česna (drobno nasekljan)
- 2 večja sočna paradižnika
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
- 1 čajna žlička posušene bazilike
- pest sveže bazilike
- 2 dcl vode
Popečen tofu
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 250 g tofuja
- 1 strok česna (drobno nasekljan)
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- ½ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke sladke paprike v prahu
- 2 čajni žlički domače paradižnikove omake (recept zgoraj)
Dodatki
- sveža paprika
- sveža špinača
- popražene bučke
- nadrobljena veganska feta
- sušen paradižnik Eko Škrnicl
- sveža bazilika
- posušen čili
POSTOPEK
-
Na ponvi segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano šalotko in nasekljan česen. Premešajte.
-
Dodajte paradižnik, narezan na večje kocke. Dodajte še paradižnikov koncentrat, sol, sladko papriko in posušeno baziliko. Premešajte in pražite 5-8 minut. Toliko časa, da se paradižnik zmehča in skoraj že spasira, čebula pa postekleni iz zmehča.
-
Odstavite in prelijte v posodo blenderja oz. mešalnika. Dodajte svežo baziliko in vodo ter spasirajte do gladkega.
-
Omako prelijte nazaj v ponev in postavite nazaj na srednji ogenj. Kuhajte par minut, da se omaka zgosti do želene gostote. Odstavite in pripravite tofu.
-
Tofu narežite na manjše kocke premera 1 cm.
-
Na večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte narezan tofu, nasekljan česen in paradižnikov koncentrat. Premešajte.
-
Dodajte sol, sladko papriko in dve žlički paradižnikove omake, ki ste jo pripravili malo prej. Premešajte in pražite 5-10 minut, da se tofu zlato zapeče. Po potrebi dodajte 1-2 jedilni žlici vode, v kolikor je tofu presuh. Ne dodajajte preveč vode, ker želimo hrustljavo zapečen tofu in ne vlažen.
-
Medtem v večjem loncu z vrelo vodo skuhajte riževe rezance po navodilih na embalaži. Odstavite, odcedite in pustite, da se testenine rahlo ohladijo. Bowle lahko uživate s toplimi ali hladnimi testeninami.
-
Poskusite popečen tofu in po želji dodajte več začimb. Nato odstavite in sestavite bowlo.
-
V skledo dodajte riževe rezance. Dodajte papriko, narezano na tanke trakove, svežo špinačo, popečen tofu, pražene bučke, posušen paradižnik in bogato oblijte s paradižnikovo omako. Posujte z nadrobljeno feto in dodajte par lističev sveže bazilike. Po želji posujujte s čilijem.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič