Mediteranska bowla z riževimi rezanci, popečenim tofujem in domačo paradižnikovo omako

SESTAVINE

Paradižnikova omaka

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna (drobno nasekljan)
  • 2 večja sočna paradižnika
  • 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička sladke paprike v prahu
  • 1 čajna žlička posušene bazilike
  • pest sveže bazilike
  • 2 dcl vode

Popečen tofu

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 250 g tofuja
  • 1 strok česna (drobno nasekljan)
  • 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke sladke paprike v prahu
  • 2 čajni žlički domače paradižnikove omake (recept zgoraj)

Dodatki

  • sveža paprika
  • sveža špinača
  • popražene bučke
  • nadrobljena veganska feta
  • sušen paradižnik Eko Škrnicl
  • sveža bazilika
  • posušen čili

POSTOPEK

  • Na ponvi segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano šalotko in nasekljan česen. Premešajte.
  • Dodajte paradižnik, narezan na večje kocke. Dodajte še paradižnikov koncentrat, sol, sladko papriko in posušeno baziliko. Premešajte in pražite 5-8 minut. Toliko časa, da se paradižnik zmehča in skoraj že spasira, čebula pa postekleni iz zmehča.
  • Odstavite in prelijte v posodo blenderja oz. mešalnika. Dodajte svežo baziliko in vodo ter spasirajte do gladkega.
  • Omako prelijte nazaj v ponev in postavite nazaj na srednji ogenj. Kuhajte par minut, da se omaka zgosti do želene gostote. Odstavite in pripravite tofu.
  • Tofu narežite na manjše kocke premera 1 cm.
  • Na večji ponvi na srednjem ognju segrejte olivno olje. Dodajte narezan tofu, nasekljan česen in paradižnikov koncentrat. Premešajte.
  • Dodajte sol, sladko papriko in dve žlički paradižnikove omake, ki ste jo pripravili malo prej. Premešajte in pražite 5-10 minut, da se tofu zlato zapeče. Po potrebi dodajte 1-2 jedilni žlici vode, v kolikor je tofu presuh. Ne dodajajte preveč vode, ker želimo hrustljavo zapečen tofu in ne vlažen.
  • Medtem v večjem loncu z vrelo vodo skuhajte riževe rezance po navodilih na embalaži. Odstavite, odcedite in pustite, da se testenine rahlo ohladijo. Bowle lahko uživate s toplimi ali hladnimi testeninami.
  • Poskusite popečen tofu in po želji dodajte več začimb. Nato odstavite in sestavite bowlo.
  • V skledo dodajte riževe rezance. Dodajte papriko, narezano na tanke trakove, svežo špinačo, popečen tofu, pražene bučke, posušen paradižnik in bogato oblijte s paradižnikovo omako. Posujte z nadrobljeno feto in dodajte par lističev sveže bazilike. Po želji posujujte s čilijem.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si