Domači falafli

SESTAVINE

Falafli

  • 200 g bio čičerike Eko Škrnicl (kar znese približno 385g kuhane čičerike)
  • 1 pest nasekljanega svežega peteršilja
  • ½ rdeče čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 - 2 jedilne žlice limoninega soka
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 čajna žlička soli
  • ½ čajne žličke popra
  • ½ čajne žličke kumine Eko Škrnicl
  • 1 ½ jedilne žlice pšenične bele moke
  • ½ čajne žličke soda bikarbone
  • + olivno olje (premaz za peko v pečici)

Tahini omaka

  • 60 g tahinija
  • 25 g vode
  • 1-2 jedilni žlici limoninega soka
  • 1 strok česna
  • 1-2 jedilni žlici javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička drobnjaka
  • ¼ čajne žličke sladke paprike
  • ščep soli
  • ščep čilija
  • ščep ingverja
  • ščep kurkume
  • ščep česna v prahu

Dodatki

  • humus
  • noro sočna solata z bulgurjem (recept je že na našem blogu
  • špinača

POSTOPEK

  • Čičeriko namakajte v vreli vodi, voda naj bo vsaj 3 cm nad čičeriko, saj se bo med namakanjem napihnila. Namakajte 2 uri, nato odcedite in ponovno dodajte vrelo vodo. Namakajte še dve uri oz. toliko, da se čičerika zmehča. Čičeriko lahko namakate v vodi tudi kar čez noč.
  • Pečico segrejte na 220 stopinj.
  • Ko je čičerika zmehčana jo dodajte v posodo kuhinjskega mešalnika oz. blednerja.
  • Čičeriki dodajte še nasekljan svež peteršilj, čebulo, česen, limonin sok, olivno olje in začimbe. Blendajte toliko časa, da dobite peskasto zmes brez večjih grudic. Po potrebi med blendanjem mešalnik ustavite, maso postrgajte z robov in nadaljujte z blendanjem.
  • Maso poskusite in po želji dodajte več soli in/ali drugih začimb.
  • Ko dobite enotno zmes jo prestavite v večjo posodo. Dodajte moko in soda bikarbono ter s pomočjo silikonske lopatice vse skupaj premešajte, da nastane enotna zmes.
  • Posodo pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut.
  • Ohlajeno maso vzemite iz pečice in iz nje oblikujte kroglice. Pomagate si lahko tudi z manjšo zajemalko za sladoled. Iz mase nastane približno 16 falaflov. V kolikor je masa premokra dodajte še eno jedilno žlico moke in premešajte. V kolikor je masa presuha dodajte kakšno jedilno žlico vode.
  • Oblikovane kroglice odlagajte na večji pekač obložen s papirjem za peko, vsaj 2 cm narazen. Falafle premamažite z olivnim oljem, saj se bodo tako lepše zapekli, pa tudi okus je boljši. Po želji lahko falafle tudi ocvrete v olju.
  • Pekač postavite v pečico in pecite 15 minut, nato falafle obrnite, da se zlato zapečejo še iz druge strani in pecite še 10 minut.
  • Pekač vzemite iz pečice in pustite par minut, da se ohladijo.
  • Falafle lahko postrežete s špinačo, domačo tahini omako, humusom ali solato z bulgurjem (povezava do recepta vas čaka zgoraj v opisu).
  • Za tahini omako zmešajte vse sestavine v blenderju ali smoothie napravi. Mešajte toliko časa, da nastane enotna gladka omaka. Poskusite in po želji dodajte več sirupa ali limoninega soka. Za bolj tekočo omako dodajte več vode.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si