Njoke običajno delamo iz klasičnega krompirja, tokrat pa sem ustvarila veganske njoke s sladkim krompirjem. Vsekakor bom ponovila vajo. Odlični so.
Sestavine
- 350 g pireja sladkega krompirja (3-4 srednje veliki krompirji)
- 1 čajna žlička zlatih lanenih semen
- 240 g bio pšenične fine moke
- 1/3 žličke cimeta
- 1 ravna žlička himalajske soli
Dodatki:
- špinača
- šalotka, 2-3 stroki česna
- sončnična semena
- provansalska mešanica začimb
- ghee maslo
Priprava
Za pire sladkega krompirja, sladek krompir prerežemo na polovico in vse polovičke položimo na peki papir v pekač. Pečemo na 200 40-50 minut. Toliko da začne karamelizirati in je mehak ob vbodu z vilico. Pustimo da se malce ohladi, krompir olupimo in čisto ohlajenega pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire.
Žličko lanenih semen zmeljemo in dodamo 4 žličke vode.
V posodo dodamo sladek krompir, želirana lanena semena, sol in cimet. Začnemo miksati in postopoma dodajati presejano moko. Če mešate ročno, v skledo enako postopoma dodajajte moko.
Ko imate testo oblikovano v lepo, rahlo a še vedno kompaktno testo, razdelite na 4 dele in razvajate v kačo. Narežete na njoke.
Njoke kuhate dobrih 20 minut v rahlo slani vodi.
Med tem, ko se njoki kuhajo, operemo in narežemo zelenjavo. Česen in čebulo prepražimo, dodamo narezane šampinjone in čisto na koncu špinačo, samo toliko da pade skupaj.
Kuhane njoke na hitro popražimo na ghee maslu, dodamo še provansalske začimbe in sončnična semena.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke