Bulgur z božansko arašidovo omako in mariniranim tofujem
SESTAVINE za 2 bowli:
Pečen sladki krompir
½velikegasladkega krompirja
2jedilni žliciolivnega olja
sol, poper
½čajne žličkesladke paprike
ščepcimeta
Mariniran tofu
250gtofuja
2strokačesna
50gsojine omake z manj soli
1jedilna žlicajavorjevega sirupa
½jedilne žlicesezamovega olja
1čajna žličkakokosovega sladkorja Eko Škrnicl
ščepingverja v prahu
Bowla
150gbulgurja Eko Škrnicl
korenček
mlada čebula ali por
avokado
sezam(za posip)
Arašidova omaka
110gnaravnega arašidovega masla
½strokačesna
2jedilni žlicisojine omake z manj soli
1jedilna žlicakokosovega sladkorja Eko Škrnicl
1jedilna žlicasezamovega olja
1dclkokosovega napitka oz. "mleka"
2jedilni žlicikokosovega mleka iz pločevinke
sok ene limete
POSTOPEK
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Sladki krompir operite, olupite in narežite na manjše kocke, velikosti približno 1cm x 1cm.
Pekač obložite s papirjem na peko in po njem razporedite sladki krompir. Pokapajte z olivnim oljem, posujte s soljo, poprom, sladko papriko in cimetom ter premešajte.
Postavite v segreto pečico in pecite 20-25 minut oz. tako dolgo, da se krompir skuha in zmehča. Pečen krompir nato odstranite iz pečice in pustite na pekaču.
Medtem pripravite tofu. Tofu razrežite na manjše kocke, velikosti približno 1cm x 1cm. Koščke tofuja dobro popivnajte s papirnatimi brisačkami.
Kocke enkomerno razporedite po ravni površini, jih prekrijte z nekaj papirnatimi brisačkami in na njih položite knjigo ali drug težji predmet ter pustite vsaj 15 minut, da brisačke popivnajo odvečno tekočino iz tofuja.
Tofu nato prestavite v manjšo posodo in dodajte česen, sojino omako, javorjev sirup, sezamovo olje, kokosov sladkor in ingver v prahu. Nežno premešajte, da je tofu v celoti prekrit z marinado in pokrijte s folijo za živila.
Postavite v hladilnik za vsaj 15 minut, najboljše je da se tofu marinira vsaj 45 minut.
Medtem v večjem loncu v večji količini vode skuhajte bulgur. Kuhajte dokler se bulgur ne napihne in zmehča. Odstavite in pustite, da se ohladi. Nato pripravite zelenjavo.
Na večji ponvi segrejte žlico olivnega olja. Na ponev dodajte mariniran tofu in ostanke marinade. Na srednjem ognju kuhajte tako dolgo, da se tofu zapeče in robovi postanejo zlato rjavo zapečeni. Pečen tofu odstavite in pripravite zelenjavo.
Narežite korenček, mlado čebulo inavokado (ali zelenjavo po izboru).
Pripravite arašidovo omako. Vse sestavine za omako zmešajte v v skodelici in poskusite. Po želji dodajte več soli, arašidovega masla ali mleka, glede na to, kako intenzivno omako želite.
Sestavte svojo bowlo - v skodelico nadevajte bulgur. Dodajte tofu in zelenjavo po izboru ter prelijte s polivko. Posipajte s sezamovimi semeni in postrezite.