Limonin Šarkelj

Sočno in preprosto pecivo, zelo osvežujoče, primerno za prihajajoče pomladne dni. 

 

 


Sestavine

 

  • 220 g bele polnozrnate moke
  • 160 g mandljeve moke
  • 120 g sladkorja + vrečka vanilijevega sladkorja (če imate pravo vanilijo, uporabite slednjo in v tem primeru povečajte sladkor na 210-220 g)
  • 50 g kokosovega sladkorja
  • ščep soli
  • 2 žlički vinskega kamna
  • 2 ravni žlički sode
  • naribana lupinica treh večjih (ali 4 manjših) lupinic eko limon (vseeno prej operem s sodo)
  • 380-400 ml vode
  • 10 žlic stopljenega kokosovega olja
  • sok ene večje limone in ene limete

 



Priprava

 

Prižgemo pečico na 180 stopinj. Pekač za šarkelj na tanko premažemo s kokosovim oljem.
V skledo presejemo psenicno moko, mandljevo lahko samo dodamo. V skledo dodamo še sol, sladkor, kokosov in vanilijev sladkor (če imam pravo vanilijo, jo dodamo na koncu), vinski kamen, sodo ter limonino lupinico. Med vsako dodamo stvarjo premešamo.
Postopoma prilivamo vodo in mešamo ročno, z metlico. Dodamo še kokosovo olje, premešamo.

 

 

Nazadnje dodamo limonov in limetin sok, kjer začne testo naraščati in se peniti. S hitrimi gibi mešamo. Če smo izbrali pravo vanilijo, jo še dodamo in prelijemo maso v pekač.
Pečemo približno 50 minut. Ugasnemo pečico in pustimo še 10 minut, nato vzamemo ven. Čez kakih 15 minut šarkelj spravimo iz pekača. Najboljše je da ga režemo, ko se popolnoma ohladi. 

 

 

Za čez lahko naredite tudi limonov preliv, vendar je kolač sam po sebi zelo sočen, mehek in poln okusa.