Kremna Polenta Z Zelenjavo

Polenta me vedno vrne v otroštvo. Je taka klasična, tradicionalna jed. Danes si poleg polente najraje pripravim mešano zelenjavo in različne dodatke. 

 

 


Sestavine za 2 osebi

 

  • 120 g bio koruznega zdroba  
  • 0,5l vode (po potrebi še dodajte)
  • sol
  • olivno olje/ghee maslo
  • mešana zelenjava (šampinjoni, rdeča čebula, korenje, rdeča paprika, por)
  • feta sir z zelišči
  • dimljen tofu

 

 


Priprava

 

Izbrala sem bio koruzni zdrob, ki je mlet na kamen. Njegov čas kuhanja je malce daljši od instant polente, tako da ga kuhamo dobri 20 minut. 
Pristavimo vodo, rahlo solimo in ob vretju ob hitrem mešanju vmešavamo zdrob. Če nam zdrob vodo prehitro popije, jo postopoma še dodamo. Na koncu lahko polento obogatimo in dodamo košček ghee masla, če pa se temu želimo izogniti pa lahko že na začetku dodamo par kapljic kvalitetnega olivnega olja. 

 

 

Med tem, ko kuhamo (in vmes vestno mešamo :)) pripravimo tudi zelenjavo. 
Operemo, narežemo in popražimo na ponvi. Jaz najprej popražim čebulo in potem dodam gobe. Ko se popražijo jih odstavim. Pražim por približno minuto, dve, dodam rdečo papriko in na koncu nastrgano korenje. Ko to prepražim na zob, vrnem nazaj gobe s čebulo. Vmes solimo. 

Tofu samo na hitro popečem oziroma pogrejem. 

Ko je polenta kuhana ji dodam zelenjavo, koščke feta sira in tofu. 
Nasvet: v polento lahko na koncu vmešamo tudi sveža zelišča, naprimer drobnjak.