Krompirjeva juha:
1/2 manjše zelene, narezanq na manjše koščke
1 čebula, drobno nasekljana
olivno olje
2 jž moke
250g ovsene kreme za kuhanje
250g ovsenega napitka oz. "mleka" (ali drug rastlinski napitek)
400 ml zelenjavne jušne osnove
1 čž sladke paprike
1/4 čž muškatnega oreščka
sol, poper po okusu
450g krompirja, narezanega na manjše kocke
pest naribanega (veganskega) sira / mozzarella
Popečen sladek tofu:
olivno olje
200g dimljenega tofuja, narezanega na čim manjše kocke
1 jž sladke paprike
ščep soli
2 jedilni žlici javorjevega sirupa
Priprava:
Zeleno in čebulo drobno narežite. Popražite na olivnem olju in posujte z moko. Premešajte. Zalijte s kremo za kuhanje, mlekom in jušno osnovo, dodajte začimbe ter krompir, narezan na majhne koščke. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju vsaj 20-30 minut, da se krompir popolnoma skuha. Ko je krompir mehek dodajte še nariban sir in ob mešanju kuhajte še par minut, da se stopi. Po potrebi postrezite juho kar tako, ali pa jo zblendajte.
Vmes pripravite tofu. Na segretem olivnem olju popražite majhne kockice tofuja. Začinite s papriko, soljo in javorjevim sirupom. Premešajte in pražite toliko časa, da se tofu zlato zapeče.
Juho postrezite s popečenim tofujem in toast kruhki, popečenimi na veganskem maslu ali olju. Posujte z mlado čebulo ali peteršiljem.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič