Krompirjeva juha s popečenim sladkim tofujem

Krompirjeva juha:

1/2 manjše zelene, narezanq na manjše koščke

1 čebula, drobno nasekljana

olivno olje

2 jž moke

250g ovsene kreme za kuhanje

250g ovsenega napitka oz. "mleka" (ali drug rastlinski napitek)

400 ml zelenjavne jušne osnove

1 čž sladke paprike

1/4 čž muškatnega oreščka

sol, poper po okusu

450g krompirja, narezanega na manjše kocke

pest naribanega (veganskega) sira / mozzarella

 

Popečen sladek tofu:

olivno olje

200g dimljenega tofuja, narezanega na čim manjše kocke

1 jž sladke paprike

ščep soli

2 jedilni žlici javorjevega sirupa

 

Priprava:

Zeleno in čebulo drobno narežite. Popražite na olivnem olju in posujte z moko. Premešajte. Zalijte s kremo za kuhanje, mlekom in jušno osnovo, dodajte začimbe ter krompir, narezan na majhne koščke. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju vsaj 20-30 minut, da se krompir popolnoma skuha. Ko je krompir mehek dodajte še nariban sir in ob mešanju kuhajte še par minut, da se stopi. Po potrebi postrezite juho kar tako, ali pa jo zblendajte.

Vmes pripravite tofu. Na segretem olivnem olju popražite majhne kockice tofuja. Začinite s papriko, soljo in javorjevim sirupom. Premešajte in pražite toliko časa, da se tofu zlato zapeče.

Juho postrezite  s popečenim tofujem in toast kruhki, popečenimi na veganskem maslu ali olju. Posujte z mlado čebulo ali peteršiljem.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si