December hitro postane čas, ko se prepustimo sladkim in manj zdravim razvadam. Ker podpiram ravnotežje, si tudi v decembru privoščimo vmes kakšen bolj zdrav in blagodejen obrok za naše želodčke in črevesje. :)
Sestavine
- kisla repa
- korenje
- brstični ohrovt
- cimet
Čičerikine kroglice ali falafel
- 200 g čičerike
- 50 g rdeče leče
- himalajska sol
- 1 mala rdeča čebula
- 2 manjša stroka česna
- curry v prahu
- kumina
- peteršilj
- ržena polnozrnata moka
- 1 žlička vinskega kamna
- sezamova semena
Priprava
Lečo predhodno namakamo vsaj 2 uri. Nato jo kuhamo približno 8-10 minut skupaj z nekaj kapljicami limone in lovorjevim listom.
Čičeriko speremo in dobro osušimo. skupaj s kuhamo in ohlajeno ter dobro odcejeno lečo jo damo v multipraktik. Dodamo še narezano čebulo, česen in začimbe po občutku in nekaj soli.
Na hitro premešamo tako da dobimo grobo zrnato strukturo. Delci naj bodo mali, vendar ne čisto zmleti. Prestavimo v posodo, dodamo 2 žlici ržene moke in malo vinskega kamna. Premešamo in pustimo maso približno pol ure na strani.
Nato oblikujemo kroglice, ter jih povaljamo v sezamovih semenih.
Jaz sem jih pekla kar v pečici, in ne v večji količini olja, kot se ponavadi peče falafel.
Pečete na 190 približno 20 minut.
Kislo repo malce speremo, korenje olupimo in ga celega nastrgamo na trakove, kar z lupilcem.
Brstični ohrovt predhodno skuhamo.
Nato ga damo skupaj s korenjem v ponev. Pražimo 2-3 minute, nato dodamo še repo in nekaj cimeta. Dobro premešamo.
Presenečeni boste, kako se cimet odlično poda k repi. :)
Serviramo na krožnik. Če si vseeno želimo krožnik še dodatno popestriti, lahko dodamo nekaj veganske majoneze.