Jutra v vseh letnih časih, z izjemo poletja, najraje začenjam s kašami. Vsemi vrstami kaš. Nobena skrivnost ni, da je moja najljubša prosena kaša, vendar obožujem tudi vse ostale in vedno iščem nove kombinacije. Tokrat sem preizkusila kašo iz petih žit, dodala pa sem karamelizirane hruške in datljevo "karamelo".
Sestavine za dve osebi
- 8 velikih žlic mešanice žit
- kokosovo mleko (približno 1,5 dcl)
- voda (približno 1,5 dcl)
- cimet
- ščep soli
- 1 velika hruška
- kokosov sladkor
- sončnična semena
- kakavova zrna
- 8-10 datljev
- limona
- kokosovo olje
Priprava
Kosmiče zvečer namočimo v topli vodi. Naslednji dan vodo odlijemo in kosmiče še malo speremo in odsedimo. V mešanici gostega kokosovega mleka iz pločevinke in vode kuhamo kosmiče dobrih 5 minut. Ko kosmiči popijejo skoraj vso tekočino, odstavimo in vmešamo še cimet.
Pustimo na strani, da malce odstoji. Med tem, ko kaša počiva pripravimo datljevo karamelo in hruške.
Za karamelo potrebujemo datlje, ki smo jih pred tem namakali 10 minut v vroči vodi. Razpolovimo, dam v blender, dodamo nekaj limoninega soka, malce soli, nekaj vode (dodajate po občutku, cca 1 dcl) in 2 žlici kokosovega mleka in eno žlico stopljenega kokosovega olja. Miksamo, dokler ne dobimo želene paste. Postavimo v hladilnik, da se malce zatrdi.
Nekaj kokosovega sladkorja raztopimo v vroči ponvi (ne pretiravamo, enakomerno potresemo po dnu ponve) in dodamo narezane hruške. Mešamo in pražimo kakšno minuto, nato odstavimo, da ne bodo hruške preveč mehke.
Kašo preložimo v skledo, dodamo še kakavova zrna, sončnična semena, karamelo in hruške.