Jesen in hladnejši dnevi se bližajo s polno paro. Mi smo se odločili, da bomo kar odprli sezono toplih in okusnih juhic. Prva je sladko in rahlo kiselkasta juha iz sladkega krompirja.
Sestavine
- 650 g olupljenega sladkega krompirja
- 1 manjša čebula
- manjši košček ingverja
- 1/4 limete
- 2 dcl kokosovega mleka v pločevinki
- 8 dcl vode (ali po potrebi več)
- himalajska sol
- kurkuma v prahu
- kumina
- črni poper
- svež koriander
- črna sezamova semena
Priprava
Operemo, olupimo in narežemo sestavine. Zavremo 7 dcl vode skupaj z zelenjavno jušno osnovo. Na nizki temperaturi najprej pražimo čebulo slabih 5 min. Konstantno mešamo, da se nam ne zažge. Dodamo nekaj naribanega ingverja ter pražimo še kakšno minuto. Dodamo narezan sladek krompir (tudi ta bel na sliki je sladek :)).
Pražimo nekaj dodatnih minut, vmes dodam nekaj kapljic limete in večkrat premešamo.
Prelijemo z jušno osnovo. Kuhamo 15 minut, nato dodamo kokosovo mleko, in začimbe, kurkumo, črni poper in kumino in sol po občutku. Jaz osebno ne pretiravam s količino in dam vsega po malo, soli malce več seveda.
Premešamo in kuhamo še 5 minut.
Odstavimo in s paličnim mešalnikom zmiksamo. Sprava lahko dobimo gosto konsistenco, zato po potrebi postopoma dodajamo vodo, da dobimo lepo kremo juho.
Ko serviramo, dodamo še sezamova semena in svež koriander, ki se odlično poda v juho in ji da prijetno svežino.
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke