Japonski burger s hrustljavim tofujem in riževo “bombetko”

SESTAVINE (3 porcije):

  Hrustljav tofu

  • 200 g tofuja
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 jedilni žlici sriracha omake
  • 1 manjša šalotka (zelo drobno nasekljana)
  • 1 jedilna žlica posušene bazililke
  • 1 čajna žlička origana
  • 2 jedilni žlici pšenične moke
  • ½ čajne žličke soli

Za paniranje

  • 150 g kokosovega mleka iz pločevinke 
  • 150 g grobo zmletih koruznih kosmičev (v sekljalniku ali zdrobljeni ročno)
  • sladka paprika v prahu
  • mlet čili (opcijsko)
  • olivno olje (za premaz)

Riževe bombetke (izberete lahko tudi klasično bombetko s sezamom)

  • 200 g rdečega riža (ali riž po izbiri)
  • 1 jedilna žlica škroba
  • 1 jedilna žlica (temnih ali svetlih) sezamovih semen (+ dodatno za posip)
  • olivno olje (za peko)

Dodatki

  • (veganska) majoneza
  • kumara, narezana na tanke kolobarje
  • nariban korenček, naribano zelje
  • zelena solata

POSTOPEK

 

  • Pečico segrejte na 185 stopinj.
  • Tofu najprej dobro osušite - zavijte ga v kuhinjsko krpo, nanj pa postavite težjo posodo ali drug predmet, da iz njega odteče čimveč vode. Pustite 30 minut.
  • Medtem skuhajte riž v večji količini vode. Kuhajte toliko časa, da je riž popolnoma mehek. Nato (po potrebi odcedite in) riž razporedite na večji krožnik in pustite, da se ohladi. Ohlajenemu rižu vmešajte škrob in sezamova semena. Z rokami pregnetite, da dobite lepljivo maso, iz katerih lahko oblikujete polpete, ki bodo predstavljale štručke. Masa mora biti dovolj kompaktna, da se ne razlomi, ne sme pa biti premokra.
  • Iz mase oblikujte 4 enako velike polpete. Na srednjem ognju na večji ponvi segrejte olivno olje. Na segreto olje položite oblikovane riževe polpete in jih iz vsake strani pecite par minut, da se dno hrustljavo zapeče. Vzemite iz ponve, posujte s sezamovimi semeni in pustite na strani.
  • Odcejen tofu drobno nadrobite v večjo posodo in dodajte vse ostale sestavine za hrustljav fofu. Z rokami pregnetite, da dobite mehko maso, ki ni presuha ali premokra, da se lahko iz nje oblikuje polpete.
  • Iz mase oblikujte 3 polpete in jih pustite na strani.
  • Pripravite dodatke za paniranje. V eno skodelico dodajte kokosovo mleko, v drugo pa koruzne kosmiče, ki ste jih prej grobo zmleli.
  • Oblikovan tofujev polpet najprej pomočite v kokosovo mleko, potem pa še v koruzne kosmiče. Celoten polpet dobro prekrijte z debelejšo plastjo koruznih kosmičev.
  • Panirane polpete položite na pekač, obložen s papirjem za peko in jih začnite s sladko papriko v prahu in mletim čilijem (opcijsko). Polpete pokapajte z olivnim oljem in postavite v pečico. Pecite 20-25 minut oz. toliko časa, da je zunaj hrustljavo zapečeno, notri pa še prijetno sočen.
  • Vzemite iz pečice in sestavite svoj burger. Enn rižev polpet, ki predstavlja bombetko (za osnovo burgerja lahko uporabite tudi klasično bombetko), premažite z vegansko majonezo. Dodajte kumaro. Na vrh položite hrustljavo zapečen tofu. Dodajte še korenček, zelje in svežo solato. Na vrh položite še en rižev polpet, ki ste ga na spodnji strani premazali z vegansko majonezo, na zgornji pa dodatno posuli s sezamovimi semeni.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si