Testo:
250g pšenične bele moke
1 jedilna žlica mešanice “pizza” začimb
1/2 čajne žličke soli
125g veganskega masla, ohlajenega, narezanega na 1x1 cm kocke
3-5 jedilnih žlic hladne vode
Premaz in posip:
olivno olje
“pizza” začimbe za posip
Tofujeva sredica:
400g tofuja
2 jedilni žlici olivnega olja
1 jedilna žlica masla indijskih oreškov
2 stroka česna
3 jedilne žlice kvasnih kosmičev
1 jedilna žlica “pizza” začimb
5 jedilnih žlic hladne vode (več/manj po potrebi)
sol, poper po okusu
Postopek:
Pečico segrejte na 185 stopinj.
V večji posodi zmešajte moko, začimbe in sol. Dodajte ohlajeno maslo, narezano na kocke in z rokami pregnetite. Vmes postopoma dodajte hladno vodo po jedilnih žlicah (začnite s 3) in vmes gnetite. Testo mora biti mehko in enotno, ne sme se drobiti, prav tako pa se ne sme lepiti na roke ali posodo, zato ne dodajajte preveč vode. Ko je testo pripravljeno ga oblikujte v kepo in zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za 30 minut do 1 ure. Nato vzemite testo iz hladilnika in ga razvaljajte med dvema papirjema za peko (razvaljajte na velikost večjo od pekača).
Razvaljano testo prestavite v večji pekač za pito in ga razporedite tudi po robovih.
Testo po robovih premažite z olivnim oljem in posujte z začimbami. Postavite v segreto pečico in pecite 20 minut.
V posodi blenderja zmešajte nadrobljen tofu, olivno olje, maslo indijskih oreščkov, česen, kvasne kosmiče, začimbe, sol, poper in 3 jedilne žlice vode. Vse skupaj zblendajte, da dobite spasirano, gladko kremo. Po potrebi dodajte več vode, dodajajte jo po jedilnih žlicah, da dobite gladko, mazljivo maso. V kremi bodo verjetno ostale kakšne majhne grudice/pikice, kar je v redu.
V predpečeno testo nadevajte tofujevo kremo in po vrhu zložite rezine paradižnika (navadnega in češnjevega). Postavite v pečico in pecite 45 minut oz. toliko časa, da je testo zlato zapečeno, tofujeva sredica pa bolj kompaktna. Če se testo med peko prehitro barva na zlato ga pokrijte z alufolijo.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič