Hrustljava čokoladna ajdova granola z oreščki
SESTAVINE
Granola
- 200 g ajdove kaše (predhodno surova, namakanje ni potrebno)
- 220 g drobnih ovsenih kosmičev
- 150 g mešanih oreščkov (mandlji, lešniki)
- 60 g semen (bučna, sončnična)
- 40 g kakava v prahu Eko Škrnicl
- 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
- ½ čajne žličke cimeta Eko Škrnicl
- 140 g javorjevega sirupa
- 100 g kokosovega olja (zmehčano, sobna temperatura)
- 70 g naravnega mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla (brez dodanih olj, sladkorjev, soli
Možni dodatki
- kokosov čips, čokoladne kapljice, posušeno sadje itd.
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 170 stopinj.
-
V večji skledi zmešajte vse sestavine za granolo. Premešajte, da dobite enotno, lepljivo, vlažno zmes.
-
Maso enakomerno razporedite po velikem pekaču (premer vsaj 35 cm x 40 cm), obloženem s papirjem za peko. Granolo razporedite po celi površini in pritisnite ob dno pekača, da dobite velik "disk".
-
Postavite v segreto pečico in pecite 20 minut. Po 20 minutah preverite stanje granole - če je masa še mokra in se še ne drži skupaj (še ni strjeno) pecite še dodatnih 5 minut, nato ponovno preverite in po potrebi pecite še dodatnih 5 minut. Najverjetneje bo potrebnih 25-35 minut peke. Za velike kose granole med peko ne mešajte, saj jo je bolje ohlajeno nalomiti. V kolikor pa imate raje drobno oz. nadrobljeno granolo, pa jo lahko že med peko premešate, da preprečite velike skupke.
-
Granola se bo sicer do konca strdila v med hlajenjem, za ekstra hrustljavo granolo pa je pomembno, da se malo utrdi že v pečici. Ne pecite predolgo in nenadzorovano, da se ne zažge.
-
Pečeno granolo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na pekaču. Ohlajeno granolo nalomite na skupke, popolnoma ohlajeno pa prestavite v posodo in tesno zaprite.
-
Po želji lahko v ohlajeno granolo dodate še dodatke: kokosov čips, čokoladne kapljice, posušeno sadje itd.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič