Hrustljava čokoladna ajdova granola z oreščki

SESTAVINE

Granola
  • 200 g ajdove kaše (predhodno surova, namakanje ni potrebno)
  • 220 g drobnih ovsenih kosmičev
  • 150 g mešanih oreščkov (mandlji, lešniki)
  • 60 g semen (bučna, sončnična)
  • 40 g kakava v prahu Eko Škrnicl
  • 2 jedilni žlici kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
  • ½ čajne žličke cimeta Eko Škrnicl
  • 140 g javorjevega sirupa
  • 100 g kokosovega olja (zmehčano, sobna temperatura)
  • 70 g naravnega mandljevega, lešnikovega ali arašidovega masla (brez dodanih olj, sladkorjev, soli

Možni dodatki

  • kokosov čips, čokoladne kapljice, posušeno sadje itd.

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 170 stopinj.
  • V večji skledi zmešajte vse sestavine za granolo. Premešajte, da dobite enotno, lepljivo, vlažno zmes.
  • Maso enakomerno razporedite po velikem pekaču (premer vsaj 35 cm x 40 cm), obloženem s papirjem za peko. Granolo razporedite po celi površini in pritisnite ob dno pekača, da dobite velik "disk".
  • Postavite v segreto pečico in pecite 20 minut. Po 20 minutah preverite stanje granole - če je masa še mokra in se še ne drži skupaj (še ni strjeno) pecite še dodatnih 5 minut, nato ponovno preverite in po potrebi pecite še dodatnih 5 minut. Najverjetneje bo potrebnih 25-35 minut peke. Za velike kose granole med peko ne mešajte, saj jo je bolje ohlajeno nalomiti. V kolikor pa imate raje drobno oz. nadrobljeno granolo, pa jo lahko že med peko premešate, da preprečite velike skupke.
  • Granola se bo sicer do konca strdila v med hlajenjem, za ekstra hrustljavo granolo pa je pomembno, da se malo utrdi že v pečici. Ne pecite predolgo in nenadzorovano, da se ne zažge.
  • Pečeno granolo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na pekaču. Ohlajeno granolo nalomite na skupke, popolnoma ohlajeno pa prestavite v posodo in tesno zaprite.
  • Po želji lahko v ohlajeno granolo dodate še dodatke: kokosov čips, čokoladne kapljice, posušeno sadje itd.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si