Veganska "pizza" lazanja z domačo paradižnikovo omako
SESTAVINE
Domača paradižnikova omaka
- 4 jedilne žlice kvalitetnega olivnega olja
- 1000 g sladkega češnjevega paradižnika
- 2 srednje veliki čebuli (ali 4 šalotke)
- 2 stroka česna (drobno nasekljan)
- sol, poper po okusu
- 1 jedilna žlica "pizza" začimbne mešanice Eko Škrnicl (+ več po okusu)
- ½ jedilne žlice kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
Lazanja
- 10 lističev za lazanjo
- 400 g veganske ribane "mozzarelle"
Dodatki
- sveža bazilika
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 200 stopinj.
-
V večji ponvi segrejte olivno olje. Dodajte drobno nasekljano čebulo in drobno nasekljan česen. Premešajte in na srednjem ognju pražite 5 minut oz. toliko časa, da čebula postekleni.
-
Dodajte opran češnjev paradižnik, sol, poper in "pizza začimbe" ter premešajte. Med rednim mešanjem pražite 5-10 minut, da se češnjev paradižnik zmehča. Nato zalijte z 2 dcl vode in premešajte. Na srednjem ognju (da omaka počasi vre) kuhajte 10-15 minut oz. toliko časa, da se paradižniki zmehčajo, odvečna tekočina pa izhlapi.
-
Ko so češnjevi paradižniki skoraj popolnoma zmehčani jih s pomočjo vilic potlačite (previdno, da vas ne pošpricajo). Kuhajte še dodatnih 10-15 minut, da se paradižniki popolnoma zmehčani (ovoj paradižnikov ne sme biti trd).
-
Vso omako prelijte v posodo blenderja in spasirajte, da dobite gladko omako- Omaka lahko vsebuje tudi kakšne koščke ali pa jo spasirajte čisto do gladkega, po okusu.
-
Omako prelijte nazaj v ponev, poskusite in dodatno začinite z začimbami. Če je omaka preveč tekoča jo lahko ponovno pokuhate za dodatnih 5 minut, v nasprotnem primeru pa jo lahko kar uporabite za lazanjo.
-
Pripravite lazanjo. V manjši pekač (premera približno 18 x 18 cm) dodajte prvo plast omake (par jedilnih žlic, samo toliko da prekrijete dno). Na vrh dodajte 2 lističa za lazanjo oz. toliko, da prekrijete površino, lističi pa se med sabo ne prekrivajo (lističe lahko pred uporabo na hitro namočite v vreli vodi). Po vrhu lističev posujte "mozzarello", samo toliko da prekrijete lističe. Po vrhu pokapajte par jedilnih žlic omake, na vrh omake pa ponovno lističe lazanje. Ponovite tolikokrat, da porabite vse sestavine in zaključite z bogatim slojem "mozzarelle" na omaki.
-
Pekač pokrijte z alufolijo in postavite v pečico. Pokrito pecite 20 minut, nato odkrijte in pecite še 15-20 minut oz. toliko časa, da so lističi za lazanjo popolnoma zmehčani, sir vsaj malo stopljen, omaka pa rahlo vre.
-
Pečeno lazanjo vzemite iz pečice, pustite v pekaču 5 minut, da se malo ohladi, nato po želji dekorirajte s svežo baziliko in postrezite. Po peki bosta omaka in sir še zelo tekoča, če pa jo pustite počivati 10 minut se vse skupaj malo utrdi. Če imate raje bolj sočno tekočo omako pustite lazanjo počivati samo 5 minut.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič