Hrustljav "speštan" krompir
SESTAVINE za 3 porcije:
Krompir
- 15 manjših mladih krompirjev (izberite približno enake velikosti, res dobro oprani, olupek pustite)
- 3 stroki česna
- 1 bio limona, razpolovljena
- sol
Dodatno
- sol, poper
- olivno olje
Jogurtova omaka
- 250 g veganskega grškega jogurta ali nesladkanega gostega jogurta po izbiri
- 1 limona, izstisnjena
- 2 jedilni žlici posušenega kopra ali pest nasekljanega kopra
- 1 jedilna žlica olivnega olja
- 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
- ½ čajne žličke česna v prahu
- ščep soli
- poper po okusu
POSTOPEK:
-
Krompir dobro operite, olupek pa pustite, saj bo krompir tako bolj okusen in hrustljav.
-
V večji lonec dodajte večjo količino vode, krompir, razpolovljeno limono, ki jo pred tem izstisnite v lonec in olupljene cele stroke česna. Začinite s soljo. Kuhajte 15-30 minut oz. toliko časa, da se krompir zmehča - prepiknite z vilicami, da preverite stanje. Ko je krompir mehek, ni pa razkuhan, ga odstavite in odcedite.
-
Pečico segrejte na 220 stopinj.
-
Odcejen krompir položite na pekač, obložen s papirjem za peko in pokapan z olivnim oljem. Premešajte, da se krompir prekrije z oljem. Vsak krompir s pomočjo dna kozarca pritisnite ob pekač, da ga "speštate". Krompir čim bolj pritisnite ob dno, da dobit čimtanjši kos krompirja. Vsak krompir bogato posujte s soljo in poprom.
-
Postavite v pečico in pecite 40 minut oz. toliko časa, da se krompir zlato zapeče.
-
Medtem zmešajte vse za polivko - poskusite in po želji dodatno začinite. Postrežite s krompirjem kot prilogo ali prigrizek na naslednji zabavi.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič