Hrustljav "speštan" krompir

SESTAVINE za 3 porcije:

Krompir

  • 15 manjših mladih krompirjev (izberite približno enake velikosti, res dobro oprani, olupek pustite)
  • 3 stroki česna
  • 1 bio limona, razpolovljena
  • sol

Dodatno

  • sol, poper
  • olivno olje

Jogurtova omaka

  • 250 g veganskega grškega jogurta ali nesladkanega gostega jogurta po izbiri
  • 1 limona, izstisnjena
  • 2 jedilni žlici posušenega kopra ali pest nasekljanega kopra
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 jedilna žlica javorjevega sirupa
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • ščep soli
  • poper po okusu

POSTOPEK:

  • Krompir dobro operite, olupek pa pustite, saj bo krompir tako bolj okusen in hrustljav.
  • V večji lonec dodajte večjo količino vode, krompir, razpolovljeno limono, ki jo pred tem izstisnite v lonec in olupljene cele stroke česna. Začinite s soljo. Kuhajte 15-30 minut oz. toliko časa, da se krompir zmehča - prepiknite z vilicami, da preverite stanje. Ko je krompir mehek, ni pa razkuhan, ga odstavite in odcedite.
  • Pečico segrejte na 220 stopinj.
  • Odcejen krompir položite na pekač, obložen s papirjem za peko in pokapan z olivnim oljem. Premešajte, da se krompir prekrije z oljem. Vsak krompir s pomočjo dna kozarca pritisnite ob pekač, da ga "speštate". Krompir čim bolj pritisnite ob dno, da dobit čimtanjši kos krompirja. Vsak krompir bogato posujte s soljo in poprom.
  • Postavite v pečico in pecite 40 minut oz. toliko časa, da se krompir zlato zapeče.
  • Medtem zmešajte vse za polivko - poskusite in po želji dodatno začinite. Postrežite s krompirjem kot prilogo ali prigrizek na naslednji zabavi.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si