Hladna “Pad Thai” testeninska solata s tofujem

SESTAVINE za 4 porcije:

 Arašidova omaka

  • 125 g naravnega arašidovega masla
  • 25 g temne sojine omake
  • 25 g vode
  • sok ene izstisnjene pomaranče
  • sok dveh izstisnjenih limet
  • 60 g javorjevega sirupa
  • 50 g sezamovega ali olivnega olja
  • sol, poper po okusu

Arašidov tofu

  • 200 g tofuja
  • 1 jedilna žlica škroba
  • 2 jedilni žlici olivnega ali sezamovega olja
  • arašidova polivka (recept zgoraj, količino prilagodite okusu, dodajte približno 1/4 omake)

Dodatki

  • 200 g riževih rezancev
  • 100 g mešane solate
  • 1 večji korenček (narezan na tanke palčke)
  • ½ kumare (narezane na tanke palčke)
  • ½ mlade čebule ali ¼ pora (narezane na tanke palčke)
  • sladka koruza ali koruzni storžki
  • sveži kalčki
  • nasekljani arašidi

POSTOPEK

  • Vse za omako zmešajte v blenderju ali smoothie makerju, dokler ne dobite gladke omake. Poskusite in po želji dodatno začinite. Za bolj redko omako dodajte več vode.
  • Pripravite tofu. Tofu popivnajte in narežite na majhne 1x1cm kocke in ga zmešajte s škrobom.
  • Na večji ponvi segrejte olivno olje. Na vroče olje dodajte tofu in premešajte. Pražite par minut, da se tofu zlato zapeče, vmes redno mešajte. Ko je tofu lepo zapečen mu primešajte omako. Premešajte in poskusite.
  • V vreli vodi skuhajte riževe rezance po navodilih oz. do "al dente" stanja, da so na ugriz še malo trdi. Odcedite, dobro sperite s hladno vodo in sestavite solato.
  • V veliki posodi zmešajte riževe rezance, solato in vso zelenjavo. Premešajte. Po vrhu dodajte hrustljav tofu in bogato prelijte z omako. Posujte z nasekljanimi arašidi in premešajte.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si