Avokadov mousse z jagodno chia marmelado na hitro

Sestavine za 2 moussa:

Mousse

  • 150 g avokada (olupljen, razkoščičen)
  • 90 g stopljene 90% temne čokolade (po potrebi brez sladkorja)
  • 4 večji izkoščičeni medjool datlji (ali 8-10 klasičnih datljev, v tem primeru je potrebno predhodno namakanje- navodila za namakanje zgoraj)
  • 150 g kokosovega mleka iz pločevinke

Jagodna chia marmelada

  • 150 g zamrznjenih ali svežih jagod
  • 4 jedilne žlice vode
  • 2 jedilni žlici chia semen

Čokoladni preliv in posip

  • 50 g stopljene temne čokolade (po potrebi brez sladkorja)
  • 1 jedilna žlica kokosovega ali rastlinskega olja
  • nadrobljenih liofiliziranih malin

POSTOPEK

  • V posodi blenderja zmešajte vse sestavine za mousse. Zblendajte do gladkega in poskusite, po potrebi dodajte več sladila ali vode, če je masa pregosta za blendanje.
  • Maso nadevajte v dva kozarčka.
  • V srednje veliki skodelici zmešajte zamrznjene jagode, vodo in chia semena. Postavite v mikrovaloovno pečico in segrevajte 3-4 minut oz. toliko časa, da se jagode čisto stalijo, tekočina pa je vroča (ali kuhajte v manjšem loncu na srednjem ognju do vretja).
  • Z vilicami zmečkajte/spasirajte jagode in vse skupaj zmešajte, da dobite gosto marmelado.
  • Marmelado nadevajte po vrhu moussa in zgladite površino.
  • Po vrhu prelijte s stopljeno čokolado, zmešano z oljem. Po želji posujte z nadrobljenimi liofiliziranimi malinami. Postavite v hladilnik, da se čokolada strdi, nato postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si