Sočna veganska limonina torta
Biskvit
- 65 g olivnega olja
- 180 g mandljevega/ovsenega rastlinskega napitka oz. mleka
- 100 g svežega limoninega soka (približno 3-4 limone)
- naribana limonina lupinica cele bio limone
- 1 limonin sladkor
- 2 jedilni žlici mletih lanenih semen
- 200 g moke
- 2 jedilni žlici škroba
- 230 g belega sladkorja
- ¾ čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička soda bikarbone
- ¼ čajne žličke soli
Vaniljev puding
- 350 g ovsenega napitka oz. "mleka"
- 1 vrečka vaniljevega pudinga
- 2 jedilni žlici sladkorja
Krema
- 250 g veganskega mascarpone sira
- 160 g ohlajene stopljene veganske bele čokolade
- 2 čajni žlički vaniljeve arome
- 1 limonin sladkor
- 30 g sladkorja (več/manj) po okusu
Dekoracija
- naribana limonina lupinica
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača premera 18 cm obložite s papirjem za peko.
-
V eni posodi zmešajte olje, napitek/"mleko", limonin sok, limonino lupinico, limonin sladkor in mleta lanena semena.
-
V ločeni posodi zmešajte moko, škrob, sladkor, pecilni prašek, soda bikarbono in sol.
-
Suhe sestavine dodajte mokrim in premešajte samo toliko, da se vse poveže, ne mešajte predolgo.
-
Maso enakomerno razdelite v oba pekača (približno 410g mase v vsak pekač). Pekača malo udarite ob pult, da popokajo morebitni mehurčki.
-
Postavite v segreto pečico in pecite 30-35 minut oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
-
Vzemite iz pečice in pustite par minut da se ohladi, nato biskvit zavijte v folijo za živila. Ko je biskvit ohlajen ga postavite v hladilnik.
-
Pripravite kremo. V srednje velikem loncu segrejte rastlinski napitek oz. "mleko", najprej pa od mleka vzemite 6 jedilni žlic mleka in jih v manjši skodelici zmešajte z vsebino vrečke pudinga ter sladkorjem.
-
Ko se mleko segreje mu med stalnim mešanjem prilijte prah za puding ter mešajte. Med kuhanjem na srednjem ognju mešajte toliko časa, da se puding zgosti. Nato odstavite in prelijte v posodo. Vrh pokrijte s folijo za živila, da se ne ustvari posušena plast in pustite, da se popolnoma ohladi.
-
V ločeni posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso. V kolikor v veganski mascarpone direktno vmešate dodatno tekočino nastanejo grudice.
-
V mascarpone vmešajte ohlajeno stopljeno čokolado. Nato dodajte še ohlajen puding, vaniljo in oba sladkorja. Stepajte, da dobite gladko kremo, nato postavite v hladilnik za vsaj 1-2 uri, da se krema malo utrdi.
-
Sestavite torto. En biskvit postavite na krožnik ali podstavek in ga premažite s polovico kreme. Na vrh dodajte še drug biskvit in ga premažite ali dekorirajte s preostankom kreme. Po vrhu po želji naribajte limonino lupinico in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič