Čokoladna “tiramisu” torta s kavo
Biskvit
- 240 g rastlinskega napitka oz. "mleka"
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa
- 200 g pšenične bele moke
- 200 g sladkorja
- 2 ½ čajne žličke pecilnega praška
- ½ čajne žličke soda bikarbone
- 60 g stopljenega kokosovega olja
Polivka za biskvit
- močna kava (brez usedline, lahko tudi brezkofeinska, ali kakav)
Vaniljeva krema
- 250 g veganskega mascarpone sira
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 2 jedilni žlici sladkorja (poskusite in po potrebi dodajte več)
- 2 vaniljeva sladkorja
Čokoladna mousse krema
- 100 g veganskega mascarpone sira
- 100 g veganske smetane za stepanje
- 120 g ohlajene stopljene čokolade (temna, mlečna ali z lešnikovim nougatom)
- 3 jedilne žlice sladkorja (poskusite in po potrebi dodajte več)
- 1-2 jedilni žlici kakava (dodajte na koncu in v ločeni posodi!)
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača premera 18 cm obložite s papirjem za peko.
-
V posodi zmešajte rastlinski napitek oz. "mleko" in kis ter premešajte. Pustite stati 10 minut.
-
V ločeni posodi zmešajte vse suhe sestavine. V suhe sestavine prilijte mleko s kisom ter stopljeno olje. Premešajte, da dobite enotno maso.
-
Maso enakomerno prelijte v pripravljena pekača in nežno udarite ob pult, da se znebite morebitnih mehurčkov.
-
Postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
-
Vzemite iz pečice in pustite par minut da se ohladi, nato biskvit zavijte v folijo za živila. Ko je biskvit ohlajen ga postavite v zamrzovalnik.
-
Pripravite vaniljevo kremo. V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso. V kolikor v veganski mascarpone direktno vmešate dodatno tekočino nastanejo grudice.
-
Dodajte vaniljevo aromo in sladkorja. Premešajte in poskusite. Če je masa pregosta dodajte žlico vode ali rastlinskega mleka.
-
V ločeni posodi ponovno s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso.
-
V ločeni posodi stepite vegansko kremo za stepanje, dokler ne dobite trdnih vrhov. V stepeno smetano vlijte stopljeno in ohlajeno čokolado ter premešajte, da dobite enotno maso.
-
Stepeno čokolado smetano vlijte v mascarpone in dodajte še sladkor ter vse skupaj z mešalnikom zmešajte, da dobite gladko maso. Poskusite in po želji dodatno sladite.
-
1/4 mase prestavite v ločeno posodo in ji dodajte kakav. Premešajte, da dobite gladko maso, po potrebi pa dodajte še par jedilnih žlic vode/"mleka", da dobite bolj gladko kremo. Postavite v hladilnik, da se krema malo utrdi.
-
Iz zamrzovalnika vzemite oba biskvita in ju prerežite na polovico, da dobite 4 tanjše kose biskvita.
-
En kos biskvita s prerezano stranjo navzgor položite na krožnik ali podstavek in ga bogato premažite/pokapajte s kavo. Biskvit naj bo res namočen.
-
Po vrhu premažite polovico vaniljeve kreme. Po vrhu vaniljeve kreme dodajte še 1/4 svetle čokoladne kreme. Po vrhu dodajte še en biskvit in ga spet bogato namočite s kavo. Po vrhu premažite 1/4 čokoladne kreme. Na vrh dodajte biskvit in ga ponovno namočite. Po vrhu biskvita premažite preostanek vaniljeve kreme in 1/4 čokoladne kreme. Po vrhu dodajte še zadnji kos biskvita, ki ste ga pred tem po prerezani strani namočili s kavo. Položite s prerezano stranjo navzdol.
-
Postavek s torto stavite v zamrzovalnik, da se kreme utrdijo, da lahko torto potem že obmažemo s strani. Vsaj 30 minut.
-
Ko so kreme s strani strjene vzemite torto iz zamrzovalnika in jo s strani obmažite s preostankom kreme. Spodnji del torte premažite s temno kremo, zgornji pa s svetlo. Vmes kremi malo premešajte, da dobite lepši prehod. Postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se krema strdi (ali pa tudi čez noč), nato postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič