Čokoladna “tiramisu” torta s kavo

Biskvit

  • 240 g rastlinskega napitka oz. "mleka"
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
  • 200 g pšenične bele moke
  • 200 g sladkorja
  • 2 ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soda bikarbone
  • 60 g stopljenega kokosovega olja

Polivka za biskvit

  • močna kava (brez usedline, lahko tudi brezkofeinska, ali kakav)

Vaniljeva krema

  • 250 g veganskega mascarpone sira
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 2 jedilni žlici sladkorja (poskusite in po potrebi dodajte več)
  • 2 vaniljeva sladkorja

Čokoladna mousse krema

  • 100 g veganskega mascarpone sira
  • 100 g veganske smetane za stepanje
  • 120 g ohlajene stopljene čokolade (temna, mlečna ali z lešnikovim nougatom)
  • 3 jedilne žlice sladkorja (poskusite in po potrebi dodajte več)
  • 1-2 jedilni žlici kakava (dodajte na koncu in v ločeni posodi!)

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača premera 18 cm obložite s papirjem za peko.
  • V posodi zmešajte rastlinski napitek oz. "mleko" in kis ter premešajte. Pustite stati 10 minut.
  • V ločeni posodi zmešajte vse suhe sestavine. V suhe sestavine prilijte mleko s kisom ter stopljeno olje. Premešajte, da dobite enotno maso.
  • Maso enakomerno prelijte v pripravljena pekača in nežno udarite ob pult, da se znebite morebitnih mehurčkov.
  • Postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
  • Vzemite iz pečice in pustite par minut da se ohladi, nato biskvit zavijte v folijo za živila. Ko je biskvit ohlajen ga postavite v zamrzovalnik.
  • Pripravite vaniljevo kremo. V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso. V kolikor v veganski mascarpone direktno vmešate dodatno tekočino nastanejo grudice.
  • Dodajte vaniljevo aromo in sladkorja. Premešajte in poskusite. Če je masa pregosta dodajte žlico vode ali rastlinskega mleka.
  • V ločeni posodi ponovno s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso.
  • V ločeni posodi stepite vegansko kremo za stepanje, dokler ne dobite trdnih vrhov. V stepeno smetano vlijte stopljeno in ohlajeno čokolado ter premešajte, da dobite enotno maso.
  • Stepeno čokolado smetano vlijte v mascarpone in dodajte še sladkor ter vse skupaj z mešalnikom zmešajte, da dobite gladko maso. Poskusite in po želji dodatno sladite.
  • 1/4 mase prestavite v ločeno posodo in ji dodajte kakav. Premešajte, da dobite gladko maso, po potrebi pa dodajte še par jedilnih žlic vode/"mleka", da dobite bolj gladko kremo. Postavite v hladilnik, da se krema malo utrdi.
  • Iz zamrzovalnika vzemite oba biskvita in ju prerežite na polovico, da dobite 4 tanjše kose biskvita.
  • En kos biskvita s prerezano stranjo navzgor položite na krožnik ali podstavek in ga bogato premažite/pokapajte s kavo. Biskvit naj bo res namočen.
  • Po vrhu premažite polovico vaniljeve kreme. Po vrhu vaniljeve kreme dodajte še 1/4 svetle čokoladne kreme. Po vrhu dodajte še en biskvit in ga spet bogato namočite s kavo. Po vrhu premažite 1/4 čokoladne kreme. Na vrh dodajte biskvit in ga ponovno namočite. Po vrhu biskvita premažite preostanek vaniljeve kreme in 1/4 čokoladne kreme. Po vrhu dodajte še zadnji kos biskvita, ki ste ga pred tem po prerezani strani namočili s kavo. Položite s prerezano stranjo navzdol.
  • Postavek s torto stavite v zamrzovalnik, da se kreme utrdijo, da lahko torto potem že obmažemo s strani. Vsaj 30 minut.
  • Ko so kreme s strani strjene vzemite torto iz zamrzovalnika in jo s strani obmažite s preostankom kreme. Spodnji del torte premažite s temno kremo, zgornji pa s svetlo. Vmes kremi malo premešajte, da dobite lepši prehod. Postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se krema strdi (ali pa tudi čez noč), nato postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si