Sladoledna torta

Priprava pekača:

olje

kakav

 

Biskvit:

390g pšenične bele moke

250g sladkorja

65g kakava

2 čajni žlički soda bikarbone 

/2 čajne žličke soli

2 jedilni žlici jabolčnega kisa

130g rastlinskega olja

425g tople vode

 

Preliv za biskvit:

4 jedilne žlice kakava

4 jedilne žlice tople vode

kanček ruma (opcijsko)

 

Nadev:

1kg veganskega sladoleda

 

Mascarpone premaz:

500g veganskega mascarpone sira

100g stopljene veganske bele čokolade

80g sladkorja v prahu (poskusite, dodajte več po potrebi)

1 jedilna žlica vaniljeve paste

2 jedilni žlici kakava (dodajte ločeno)

 

Preliv in posip:

nadrobljeni piškoti

100g ohlajene stopljene temne čokolade

1 jedilna žlica rastlinskega olja (po potrebi, če je čokolada pregosta za prelivanje) 

 

Postopek:

 

Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača premera 18 cm dobro namastite in posujte s kakavom v prahu. Pekač potresite, da razporedite kakav po celotnem dnu in spodnjem robu pekača. Preostanek kakava stresite iz pekača.

 

V večji posodi zmešajte moko, sladkor, kakav, soda bikarbono in sol. Premešajte, da dobite enotno maso. Dodajte kis, olje in vodo. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da dobite gladko maso brez grudic. Ne mešajte predolgo.

 

Maso enakomerno razporedite v dva pekača in ju potresite, da iz mase izpustite ujet zrak. Postavite v segreto pečico in pecite 30-35 min oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surove mase, lahko pa ima kakšno vlažno drobtinico.

 

Vzemite iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajenemu biskvitu odrežitevrh (dvignjen in rahlo razpokan), da dobite čimbolj ravno površino biskvita. Ponovite z obema biskvitoma, nato pa ju po prerezanem delu premažite z mešanico kakava in tople vode. 

 

Iz zamrzaovalnika vzemite sladoled in ga pustite par minut na pultu, da se malenkost odatli, da ga bo lažje razmazati. V kolikor imate sladoled, ki je že v osnovi mehek, ta korak raje izpustite.

 

Pekač (ali modelček za sestavljanje torte), premera 18 cm, po robu obložite z acetatno folijo ali s folijo za živila. Na dno postavite en biskvit, namazana stran naj bo obrnjena navzgor. Po biskvitu premažite sladoled in ga enakomerno razporedite po celi površini. Nanj položite še drug kos biskvita, z namazano stranjo navzdol. Biskvit pritisnite rahlo navzdol. Postavite v zamrzovalnik za vsaj par ur ali čez noč.

 

Takoj zatem pripravite mascarpone kremo, saj jo bomo za par ur postavili v hladilnik. V posodi zmešajte mascarpone, ohlajeno stopljeno čokolado, sladkor v prahu in vaniljo. Premešajte, da dobite gladko maso. Poskusite in po želji dodatno sladite. Odvzemite 6 jedilnih žlic mase in jih dodajte v ločeno, manjšo skodelico, skupaj s kakavom. Premešajte.

 

Obe kremi (vaniljevo in čokoladno) postavite v hladilnik za par ur, da se zgostita. Ko sta kremi zgoščeno vzemite torto iz zamrzovalnika, odstranite pekač in folijo. Celo torto premažite z vaniljevo kremo. Najprej po vrhu naredite malo debelejšo plast kreme, potem pa se lotite še roba, katerega na koncu na spodnji polovici posujte še z nadrobljenimi piškoti. Ker je torta hladna se bo krema hitro strdila, zato jo čimprej posujte.

 

Postavite nazaj v zamrzovalnik in pustite, da se krema strdi. Ko je krema strjena torto prelijte s čokoladnim prelivom. Ker je torta hladna se bo čokolada hitro strdila, zato jo hitro prelijte. Svetujem, da stopljeno čokolado zlijete na sredino, potem pa jo s pomočjo jedilne žlice potisnete do robov, da se čokolada prelijte preko in nastanejo kapljice.

 

Po strjeni čokoladi torto okrasite s kakavovo mascarpone kremo, z nastavkom za pipetiranje, po želji pa posujte z dodatnimi piškoti. 30 minut pred postrežbo hranite torto v hladilniku, da se biskvit otopli.