Sestavine:
Dno:
3 listi vlečenega testa
75g javorjevega sirupa
60g stopljenega veganskega masla
Jabolčni nadev
6 sladkih jabolk
3 ringolji
75g javorjevega sirupa
2 jedilni žlice mleti mandljeve moke
3 jedilne žlice mletih lešnikov
1/2 jedilne žlice škroba
2 jedilni žlici rjavega sladkorja (poskusite in dodajte po potrebi)
2 čajni žlički cimeta
1 čajna žlička ingverja
1/2 čajne žličke kardamoma
1 čajna žlička vaniljeve arome
3 jedilne žlice veganskega vaniljevega pudinga (Alpro itd.)
Drobljenec
pest nasekljanih lešnikov
40g ovsenih kosmičev
2 jedilni žlici mletih lešnikov
2 jedilni žlici javorjevega sirupa
Posip
rjavi sladkor
Postopek:
Okrogel pekač namastite.
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Vsak list vlečenega testa premažite z mešanico javorjevega sirupa in masla.
V pekač najprej položite prvi list vlečenega testa in ga pritisnite ob dno in robove tako, da gledajo robovi ven na dve strani, nato na njega položite še drug list testa, obrnjen za 90 stopinj. Na vrh dodajte še en list, spet obrnjen za 90 stopinj. Po potrebi, če so listi preveliki, jih pred tem razrežite na polovico. Pustite na strani in pripravite nadev.
Jabolka in ringlo operite, očistite in naribajte. Dodajte v veliko ponev, skupaj z vsemi ostalimi sestavinami za Nader in kuhajte 10-15 minut oz. toliko časa, da se jabolka zmehčajo, sok pa zgosti. Poskusite in po želji dodajte več sladkorja.
Nadev nadevajte na pripravljeno testo. Robove testa zavijte na notri čez nadev. Liste med prepogibanjem rahlo zmečkajte, da dobite zanimiv vzorec z vršički. Vrhnjo plast testa premažite s preostankom javorjeve maslene mešanice in posujte z rjavim sladkorjem. Tako so ti vršički po peki prijetno hrustljavi.
Pripravite drobljenec. Vse sestavine za drobljenec zmešajte v skodelici, da dobite lepljivo maso. Drobljenec posujte po sredini, čez nadev jabolk.
Postavite v segreto pečico in pecite 25 minut, nato pokrijte z alufolijo, da se vršički več ne barvajo in pecite še 35-40 minut oz. toliko časa, da se zmečkano testo popolnoma zapeče.
Vzemite iz pečice, pustite da se ohladi in postrezite skupaj s kepico sladoleda ali kokosovim/vaniljevim jogurtom.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič