Granola piškoti brez peke

SESTAVINE

  • 20 g kokosovega olja
  • 80 g javorjevega sirupa
  • 50 g kokosovega mleka (ali drugo rastlinsko mleko po izbiri)
  • 25 g bio kokosovega sladkorja od Eko Škrnicl
  • 220 g bio klasičnih mueslijev od Eko Škrnicl
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 50 g naravnega mandljevega masla (brez dodanih olj, sladkorjev soli)
  • pest rozin v temni čokoladi od Eko Škrnicl

POSTOPEK

  • V loncu na srednjem ognju stopite kokosovo olje, javorjev sirup, kokosovo mleko in kokosov sladkor.
  • Ko se vse sestavine stopijo in povežejo, znižajte ogenj na nižjo stopnjo in dodajte muesli, vanilijo in mandljevo maslo.
  • Vse premešajte in na nizkem ognju grejte oz. kuhajte še 5-10 minut. Kuhajte tako dolgo, da se ovseni kosmiči malenkost zmehčajo, celotna zmes pa poveže in združi v lepljivo, kompaktno celoto.
  • Lonec odstavite z ognja, pokrijte s pokrovko in pustite vsaj 30, da se ohladi. Masa se bo med hlajenjem malenkost strdila in postala še bolj kompaktna. Ko se masa popolnoma ohladi dodajte še rozine v temni čokoladi in s pomočjo silikonske lopatice nežno premešajte. Pomembno je, da rozin ne dodajate prej, saj se bo čokolada drugače stopila.
  • Iz ohlajene mase oblikujte piškote težke med 25g-30g in jih, po želji, prelijte z malo mandljevega masla (opcijsko).
  • Pri oblikovanju piškotovsi pomagajte z majhno zajemalko za sladoled. Če se vam masa lepi na roke, jih vmes rahlo navlažite.
  • Oblikovane kroglice postavite v hladilnik za vsaj 1 uro ali kar čez noč, nato pa so pripravljeni za uživanje!

Recept pripravila: Nina Sakine Zorčič

www.ninazorcic.si