Sestavine:
Testo:
250g pšenične bele moke tip 500
1/2 vrečke suhega kvasa
3/4 čajne žličke soli
150ml mlačne vode
1/2 jedilne žlice olivnega olja
Nadevi:
4 jedilne žlice figove marmelade ali figovega konfita
100-150g veganske ribane mozzarelle
1/2 čajne žličke začimb za pico od Eko Škrnicl
Dodatki:
sveža bazilika
bio suhe fige od Eko Škrnicl
Postopek:
V posodi kuhinjskega robota (ali v navadni, večji posodi) zmešajte moko, kvas, sol, vodo in olivno olje. S pomočjo kuhinjskega robota in nastavka za gnetenje gnetite vsaj 5-10 minut, dokler ne nastane gladko, prožno testo, ki se med rahlim vlečenjem ne pretrga. Po želji lahko testo gnetete tudi na roke.
Testo prestavite v večjo, rahlo naoljeno, posodo, jo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati vsaj 45 minut oz. dokler se testo ne podvoji.
Pečico segrejte na 225 stopinj.
Vzhajano testo oblikujte na papirju za peko. Pekač vstavite v pečico in pecite 5 minut.
Vzemite iz pečice in premažite s figovo marmelado. Posujte z vegansko mozzarello in začinite z začimbami za pico.
Postavite nazaj v pečico in pecite še 15 minut oz. tako dolgo, da se skorja obarva zlato rjavo.
Vzemite iz pečice, dodajte suhe fige in svežo baziliko. Postrezite takoj.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič