Veganski burgerji so popolna konkurenca klasičnim burgerjem. Tokrat sem burger popestrila s fižolovim polpetom in ohrovtovim namazom s konopljinimi semeni in baziliko.
Sestavine
Za fižolove polpete (4 polpeti)
- 200 g kuhanega azuki fižola
- 2 korenja
- 35 g sončničnih semen
- 70 g ovsene moke
- pol rdeče čebule
- 2 stoka česna
- nekaj svežega peteršilja
- 1 žlica olivnega olja
- 1/4 čilija v prahu
- 1/2 žličke origana
- 1/3 žličke soli
- 3 žličke zlatih lanenih semen
- pirine krušne drobtine po potrebi
Za namaz iz ohrovta
- 150 g listnatega ohrovta
- par listov bazilike
- 1 strok česna
- 5 vloženih suhih paradižnikov
- 30 g konopljinih semen
- 1 žlička limoninega soka
- 1 žlička olivnega olja
- malo soli
Ostali dodatki
- zelena solata
- šampinjoni (vloženi ali sveži)
- rdeča čebula
- kalčki
Priprava
Najprej pripravimo namaz. Ohrovtove liste za 5-10 minut prelijemo z vrelo vodo, da se zmehčajo. Nato splaknemo pod mlačno vodo. Odrežemo stebla. Z ostalimi sestavinami dodamo v multipraktik in dobro zmiksamo do želene kremne strukture. Lahko dodamo še kakšno žlico vode sproti.
Za fižolove polpete najprej zmeljemo laneno seme in ga premešamo z decilitrom vode. Pustimo da želira. Na olivnem olju na kratko prepražimo čebulo in nato dodamo še česen. Predhodno skuhan fižol v multipraktiku na hitro zmiksamo s peteršiljem. Nato dodamo naribano korenje, sončnična semena in vse ostale sestavine. Dobro premešamo.
Če je masa preveč mokra, da še ne moremo oblikovati polpetov, postopoma dodamo še nekaj krušnih drobtin.
Ko je masa dovolj kompaktna oblikujemo srednje velike polpete. Prižgemo pečico. Med tem ko se segreva, polpete par minut pečemo v ponvi, na vsaki strani približno 3 minute. Nato jih v pečici pečemo še nekje 15 minut. Vmes enkrat obrnemo.
Ko imam polpete pečene, oblikujemo popoln burger.
Popečeno bombeto napolnimo s solato, ohrovtovim namazom, šampinjoni, polpetom, čebulo in kalčki.
Video
Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke