Burger S Fižolovim Polpetom

Veganski burgerji so popolna konkurenca klasičnim burgerjem. Tokrat sem burger popestrila s fižolovim polpetom in ohrovtovim namazom s konopljinimi semeni in baziliko.

 

 

Sestavine

Za fižolove polpete (4 polpeti)

 

 

Za namaz iz ohrovta

 

  • 150 g listnatega ohrovta 
  • par listov bazilike
  • 1 strok česna
  • 5 vloženih suhih paradižnikov
  • 30 g konopljinih semen
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlička olivnega olja
  • malo soli

 

 

Ostali dodatki

  • zelena solata
  • šampinjoni (vloženi ali sveži)
  • rdeča čebula
  • kalčki

 

Priprava

 

Najprej pripravimo namaz. Ohrovtove liste za 5-10 minut prelijemo z vrelo vodo, da se zmehčajo. Nato splaknemo pod mlačno vodo. Odrežemo stebla. Z ostalimi sestavinami dodamo v multipraktik in dobro zmiksamo do želene kremne strukture. Lahko dodamo še kakšno žlico vode sproti. 

 

 

Za fižolove polpete najprej zmeljemo laneno seme in ga premešamo z decilitrom vode. Pustimo da želira. Na olivnem olju na kratko prepražimo čebulo in nato dodamo še česen. Predhodno skuhan fižol v multipraktiku na hitro zmiksamo s peteršiljem. Nato dodamo naribano korenje, sončnična semena in vse ostale sestavine. Dobro premešamo.
Če je masa preveč mokra, da še ne moremo oblikovati polpetov, postopoma dodamo še nekaj krušnih drobtin. 

 

 

Ko je masa dovolj kompaktna oblikujemo srednje velike polpete. Prižgemo pečico. Med tem ko se segreva, polpete par minut pečemo v ponvi, na vsaki strani približno 3 minute. Nato jih v pečici pečemo še nekje 15 minut. Vmes enkrat obrnemo. 

 

 

Ko imam polpete pečene, oblikujemo popoln burger. 
Popečeno bombeto napolnimo s solato, ohrovtovim namazom, šampinjoni, polpetom, čebulo in kalčki. 

 

 

Video 

 

 

Za pripravo recepta smo uporabili naslednje izdelke