Zelena testenina solata s špinačnim pestom in hrustljavo čičeriko

SESTAVINE za 2 porciji:

Veganski špinačni pesto 

  • pest sveže oprane bazilike  (uporabite samo liste brez stebel)
  • dve pesti sveže oprane špinače
  • pest sveže oprane rukole
  • 3 jedilne žlice pinjol ali mandljevih lističev
  • stroka česna
  • 4 jedilne žlice kvasnih kosmičev
  • ½ čajne žličke čajne žličke soli
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 90 g kvalitetnega olivnega olja

Hrustljava čičerika

  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 200 g kuhane čičerike (uporabite lahko tudi vloženo) Eko Škrnicl
  • 2 jedilni žlici pinjol
  • 2 jedilni žlici panko drobtin/ navadnih drobtin / drobno zdrobljenega prepečenca
  • 1 jedilna žlica kvasnih kosmičev
  • 1 jedilna žlica posušene bazilike
  • ščep čilija v prahu Eko Škrnicl
  • ščep česna v prahu Eko Škrnicl
  • sol, poper po okusu

Testeninska solata

  • 200 g špinačnih testenin (ali navadne testenine)
  • artičoke marinirane v olju
  • sveža kumara
  • špinača
  • rukola
  • avokado

Dodatki

  • kvasni kosmiči
  • sveža bazilika
  • krekerji/prepečenec/opečeni kruhki

POSTOPEK

  • Pripravite pesto. V sekljalniku, mešalniku ali blenderju zmešajte baziliko, špinačo, pesto, pinjole, česen, kvasne kosmiče, sol, limonin sok in olivno olje. Zmešajte oz. spasirajte, da nastane gladka omaka oz. pesto. Poskusite in po potrebi dodajte več kvasnih kosmičev ali soli. Za bolj redek pesto lahko dodate tudi kakšno jedilno žlico vode ali olivnega olja.
  • Pripravite hrustljavo čičeriko. Na segreto olje dodajte kuhano čičeriko, pinjole, drobtine, kvasne kosmiče ter začimbe. Premešajte in ob rednem mešanju pražite 5-10 minut oz. toliko časa, da se vse skupaj zlato hrustljavo zapeče, kakšna čičerika lahko tudi popoka. Poskusite in po želji dodatno začinite.
  • V večjem loncu v večji količini osoljene vode skuhajte testenine po navodilih. Kuhane testenine odcedite in pustite, da se ohladijo.
  • Ohlajenim testeninam dodajte poljubno količino pesta in premešajte. Nadevajte v veliko skledo in dodajte sveže dodatke: marinirane artičoke, kumaro, šinačo, rukolo in avokado. Na koncu dodajte še hrustljavo čičeriko in po želji še dodatno prelijte s pestom ter posujte s kvasnimi kosmiči. Dekorirajte s svežo baziliko. Postrezite samostojno ali pa ji dodajte krekerje, preprečenec, opečene kruhke.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si