Veganski wrap s čičerko in avokadom

SESTAVINE
  
Čičerikin namaz

• 200 g čičerike od Eko Škrnicl 
• 1 jedilna žlica tahinija (brez soli, brez olj)
• 1 jedilna žlica arašidovega masla
• 1 jedilna žlica sweet chilli omake (opcijsko, dodate lahko tudi malo pekoče omake)
• 1 ½ jedilne žlice olivnega olja
• 1 jedilna žlica limoninega soka
• 1 čajna žlička česna v prahu
• ½ čajne žličke soli
• ½ čajne žličke popra
Tortilje iz mandljeve moke (uporabite lahko tudi kupljene tortilje)
• 95 g mandljeve moke čičerike od Eko Škrnicl
• 20 g fino mlete kokosove moke čičerike od Eko Škrnicl
• 10 g mletega indijskega trpotca čičerike od Eko Škrnicl
• ¼ čajne žličke soli
• 1 jedilna žlica olivnega olja
• 120 ml  tople vode
Wrap
• 2 pesti sveže, oprane mlade špinače
• 1 avokado
POSTOPEK
 
• Čičeriko najprej čez noč (za vsaj 8-12 ur) namočite v zadostni količini mrzle vode. Čičerika naj bo popolnoma prekrita z vodo. 
• Namočeno čičeriko dobro sperite in kuhajte v vodi na srednjem ognju vsaj 30-45 minut oz. tako dolgo, da se popolnoma zmehča.
• Kuhano čičeriko precedite in postavite na stran.
• Pripravite tortilje. V večji posodi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko, indijski trpotec in sol. 
• Dodajte olje in toplo vodo in premešajte z žlico ali kar z rokami, dokler ne nastane kompaktno testo. Testa ne rabite dolgo gnesti, saj ni glutena. Gnetite samo toliko, da nastane kompaktno testo. Testo pustite počivati 5 minut, da lahko indijski trpotec posrka vso vlago in nastane testo, ki ga lažje oblikujemo.
• Ko je testo pripravljeno segrejte ponev. Na srednjem ognju segrevajte litoželezno ponev ali ponev po lastni izbiri. Ponev mora biti dobro segreta, preden na njo položimo tortiljo.
• Ko je ponev segreta oblikujte tortilje. To lahko storite na dva načina. Zmes lahko razdelite na 6 enakih delov in te razvaljate med dvema papirjema za peko, v kolikor pa bi želeli, da so vse tortilje enako velike in popolne okrogle oblike pa predlagam naslednje.
• Najlažje je tako, da iz testa vzamete približno polovico mase in jo razvaljate med dvema papirjema za peko. Na pult položite en papir za peko. Nanj položite testo in na vrh še en kos papirja za peko. Z valjarjem razvaljajte do želene debeline. Najboljša debelina je okoli 1,6 mm, da niso predebele in ne pretanke. 
• Ko je testo razvaljano izrežite tortiljo. Na razvaljano testo položite manjšo pokrovko za lonec ali ponev in jo pritisnite ob testo, da izreže krog. Pokrovko dvignite, ostanek testa dajte na stran (kasneje boste iz tega ponovno oblikovali tortilje) in tortilja je pripravljena. 
• Na namaščeno ponev previdno prenesite oblikovano tortiljo in jo pecite na eni strani 2-3 minute oz. tako dolgo, da se popeče na zlato rjavo, tortilja malenkost napihne, spodaj pa so tudi kakšni bolj "ožgani" delci - kot na fotografiji.Na segreto ponev dodajte kanček olja - samo toliko, da je ponev namaščena, ne sme pa biti preveč olja.
• Obrnite in pecite še na drugi strani slabi dve minuti.
• Pečene tortilje odlagajte na krožnik. Ponovite, dokler vam ne zmanjka testa - mase je dovolj za 6 tortilj.
• V posodi mešalnika oz. blenderja zmešajte kuhano in odcejeno čičeriko, tahini, arašidovo maslo, sweet chilli omako (opcijsko), olivno olje, limonin sok, česen v prahu, sol in poper. Blendajte oz. pasirajte tako dolgo, da nastane gladka pasta z nekaj kosi cele čičerike. Poskusite in po želji dodajte več soli. Namaza je dovolj za 2-3 wrape.
• Pripravite wrap. Tortiljo bogato premažite z namazom, dodajte pest sveže špinače in polovico avokada.
• Wrap previdno zavijte, prerežite na polovico in postrezite.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si