Veganski lečini Burger polpeti
Sestavine za 10 polpetov:
Lečini polpeti
- 200 g bio rjave leče od eko-skrnicl.si (200g surove leče, kar je nekje 400g kuhane leče)
- 150 g korenčka
- 1 ½ srednje velike rdeče čebule
- 2 stroka česna
- 100 g praženih pekan orehov (ali navadnih orehov)
- 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
- 2 jedilni žlici veganske barbecue omake (opcijsko)
- 75 g krušnih drobtin
- 55 g gladke pirine ali pšenične bele moke top 500
- ½ čajne žličke soli
- ščep popra
- 2-4 jedilne žlice vode
Postopek
-
Lečo dobro sperite in kuhajte v srednje velikem loncu v večji količini vode, dokler ni mehka in skuhana. Po želji lahko lečo pred kuhanjem tudi namakate.
-
Skuhano lečo sperite in dobro odcedite. Pustite v cedilu, medtem pa pripravite zelenjavo.
-
V manjši ponvi na nizkem do srednjem ognju na olivnem olju popražite čebulo. Pražite jo tako dolgo, da postekleni in postane mehka, rahlo karamelizirana. Čebulo odstranite iz ponve in jo prestavite v posodo sekljalnika ali mešalnika, kjer boste kasneje zmleli zelenjavo.
-
V isto ponev dodajte pekan orehe, jih rahlo posolite in jih pražite na nizkem do srednjem ognju tako dolgo, da se rahlo zapečejo. Ne dodajajte olja! Oreščki bodo med praženjm malenkost potemneli, kar je v redu. Pražite jih približno 5 do 10 minut oz. tako dolgo, da se na robovih zapečejo. Popražene orehe prestavite v posodo k čebuli.
-
V posodo sekljalnika oz. blenderja ste že dodali čebulo in orehe, sedaj pa dodajte grobo narezan korenček in česen. Če imate manjši sekljalnik vam svetujem, da zmeljete vsako sestavino posebej.
-
Zmleto zelenjavo in orehe prestavite v ločeno posodo. Dodajte polovico kuhane leče.
-
V sekljalniku zmeljite preostalo polovico kuhane leče, da nastane gladka pasta.
-
Zmleto lečo dodajte v posodo k ostalim sestavinam in jim primešajte paradižnikov koncentrat, barbecue omako in začimbe.
-
Dodajte krušne drobtine in pirino moko ter premešajte. Masa mora biti kompaktna in ne prevlažna, prav tako ne presuha. Po potrebi dodajte še dve do štiri jedilne žlici vode in vse dobro premešajte ali kar pregnetite z rokami. Masa je pripravljena, ko je dovolj kompaktna, da lahko iz nje oblikujete polpet, ki ne razpada.
-
Posodo z maso dobro ovijte s folijo za živila in jo postavite v hladilnik za 30 minut.
-
Iz ohlajene mase oblikujte 10 polpetov (en je težek okoli 90g). Polpeti naj bodo tanjši, saj se bodo tako bolje spekli tudi po sredini in ne bodo razpadali.
-
Na srednjem ognju segrejte večjo ponev. Ko je segreta jo rahlo namastite in nanjo postavite polpet. Lahko jh pečete več hkrati, odvisno od velikosti ponve. Pecite na eni strani nekje 4 - 5 minut oz. tako dolgo, da je dno zlato rjavo zapečeno. Obrnite in pecite še približno 5 minut na drugi strani. Svetujem vam, da polpete vsake toliko potisnete tudi ob rob ponve, da se lepo zapečejo tudi robovi.
-
Pečene polpete odlagajte na krožnik, nato pa sestavite svoj burger z dodatki po izboru.
-
Jaz sem domači bombetki dodala barbecue omako, veganski sir, zeleno solato, paradižnik, kisle kumarice in rdečo čebulo.
Recept pripravila: Nina Sakine Zorčič