Veganski "Gingerbread" medenjakov kolač

SESTAVINE:

250g pšenične bele moke tip 500

130g BIO kokosovega sladkorja Eko Škrnicl

2 čajni žlički BIO cimeta Eko Škrnicl

1/2 čajne žličke ingverja

1/4 čajne žličke kardamoma

ščep pimenta

ščep muškatnega oreščka

2 čajni žlički pecilnega praška

1 čajna žlička soda bikarbone

80g melase iz trsnega sladkorja

35g olivnega olja

140g nesladkane jabolčne čežane

230g rastlinskega “mleka” oz. napitka

1 jedilna žlica vaniljeve paste

 

Preliv:

150g veganskega kremnega sira ali mascarpone sira

3 jedilne žlice sladkorja v prahu

1 jedilna žlica vaniljeve paste

 

Postopek:

 

Pečico segrejte na 180 stopinj.

 

Pekač premera 25 cm namastite in obložite s papirjem za peko.

 

V večji posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, začimbe, pecilni prašek in soda bikarbono.

Dodajte melaso, olivno olje, nesladkano jabolčno čežano, rastlinski napitek in vaniljevo pasto. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da nastane gladka masa brez grudic. Ne mešajte predolgo.

 

Maso prelijte v pripravljen pekač in postavite v segreto pečico. Pokrijte s folijo za živila in pecite 30 minut. Nato odstranite alufolijo in pecite še dodatnih 15-20 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, lahko pa ima vlažne drobtinice.

 

Pekač vzemite iz pečice in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Kolač pustite v pekaču še 10 minut, nato vzemite iz pekača in postavite na rešetko za hlajenje. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajen kolač se lepše reže.

 

Medtem pripravite preliv. Vse sestavine za preliv zmešajte v manjši skodelici in poskusite. Po želji dodajte več sladkorja ali malo vode, če bi želeli bolj tekoč preliv.

 

Kolač premažite s prelivom in postrezite.

 

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si