SESTAVINE:
250g pšenične bele moke tip 500
130g BIO kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
2 čajni žlički BIO cimeta Eko Škrnicl
1/2 čajne žličke ingverja
1/4 čajne žličke kardamoma
ščep pimenta
ščep muškatnega oreščka
2 čajni žlički pecilnega praška
1 čajna žlička soda bikarbone
80g melase iz trsnega sladkorja
35g olivnega olja
140g nesladkane jabolčne čežane
230g rastlinskega “mleka” oz. napitka
1 jedilna žlica vaniljeve paste
Preliv:
150g veganskega kremnega sira ali mascarpone sira
3 jedilne žlice sladkorja v prahu
1 jedilna žlica vaniljeve paste
Postopek:
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Pekač premera 25 cm namastite in obložite s papirjem za peko.
V večji posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, začimbe, pecilni prašek in soda bikarbono.
Dodajte melaso, olivno olje, nesladkano jabolčno čežano, rastlinski napitek in vaniljevo pasto. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da nastane gladka masa brez grudic. Ne mešajte predolgo.
Maso prelijte v pripravljen pekač in postavite v segreto pečico. Pokrijte s folijo za živila in pecite 30 minut. Nato odstranite alufolijo in pecite še dodatnih 15-20 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, lahko pa ima vlažne drobtinice.
Pekač vzemite iz pečice in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Kolač pustite v pekaču še 10 minut, nato vzemite iz pekača in postavite na rešetko za hlajenje. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajen kolač se lepše reže.
Medtem pripravite preliv. Vse sestavine za preliv zmešajte v manjši skodelici in poskusite. Po želji dodajte več sladkorja ali malo vode, če bi želeli bolj tekoč preliv.
Kolač premažite s prelivom in postrezite.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič