Veganska praznična večerja - zrezek s krompirjem in "gravy" omako

 

Pečen krompir

  • 7 srednje velikih krompirjev
  • 2 korenčka
  • 2 jedilni žlici olivnega olja4
  • 1 čajna žlička rožmarina
  • sol (po okusu)

Zrezek

  • 150 bio čičerike Eko Škrnicl
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 čebula ali 50g pora
  • ½ stroka česna
  • 1 čajna žlička majarona
  • 1 čajna žlička peteršilja
  • ¾ čajne žličke sladke paprike
  • 1 jedilna žlica koruzne moke
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 jedilna žlica lahke sojine omake z manj soli
  • 3 jedilne žlice vode (dodajajte postopoma)
  • sol, poper (po okusu)

"Gravy" omaka

  • 250 ml zelenjavne jušne osnove
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • 2 jedilni žlici kvasnih kosmičev
  • ½ jedilne žlice lahke sojine omake z manj soli (po okusu dodajte več)
  • ½ čajne žličke gladke dijon gorčice
  • 2 jedilni žlici pšenične bele moke tip 500

POSTOPEK

 

  • Pečico segrejte na 235 stopinj.
  • Krompir očistite, po želji olupite (odvisno od vrste krompirja) in narežite na poljubne rezine. Enako storite s korenjem.
  • Krompir in korenje razporedite po velikem pekaču, obloženem s papirjem za peko. Za ekstra hrustljav krompir razporedite rezine tako, da se med seboj ne prekrivajo.
  • Krompir in korenje pokapajte z olivnim oljem, začinite in posujte s soljo. Postavite v segreto pečico in pecite 20-30 minut (odvisno od debeline rezin), dokler se krompir ne zapeče zlato rjavo. Pečico po peki krompirja zmanjšajte na 220 stopinj in pustite - pečico boste potrebovali še za zrezke.
  • Medtem v večjem loncu skuhajte čičeriko po navodilih. Čičeriko dodajte v večji lonec skupaj z vodo in kuhajte 35-45 minut oz. tako dolgo, da se čičerika skuha in zmehča.
  • Kuhano čičeriko odcedite, sperite in pustite v cedilu, medtem pa popražite čebulo/por.
  • V manjši ponvi na segretem olivnem olju popražite narezano čebulo ali por.
  • Ko je popražena jo odstavite v ponve in prenesite v sekljalnik.
  • Dodajte čičeriko, polovico stroka česna, začimbe, koruzno moko, paradižnikov koncentrat, sojino omako in 1 jedilno žlico vode. Vse skupaj spasirajte, da nastane lepljiva, gosta masa. Po potrebi, če je masa pregosta, da bi se lepo pasirala, dodajte še kakšno jedilno žlico vode in ponovo spasirajte. Maso poskusite in po želji dodate sol, poper.
  • Ko dobite gosto, lepljivo maso pripravite pekače.
  • Dva manjša okrogla pekača za sufle dobro namastite, dno pa obložite z manjšim okroglim kosom papirja za peko (prepreči, da bi se masa prilepila na dno). Pomembno je, da je pekač res dobro namaščen po celotni notranjosti. Po želji lahko korak s pečico tudi izpustite in zrezke oblikujete ročno ter jih popečete na ponvi.
  • Zmes za zrezek enakomerno nadevajte v pripravljena pekača in postavite v pečico, segreto na 220 stopinj.
  • Pecite 25-35 minut oz. tako dolgo, da se vrh zrezka malo zapeče.
  • Ko je zrezek zapečen vzemite pekače iz pečice. Pustite jih na pultu par minut, da se malo ohladi, potem pa pekač previdno obrnite na krožnik, da pade zrezek ven. Medtem segrejte naoljeno ponev na srednjem olju.
  • Zrezek previdno prestavite na segreto ponev in ga popecite iz obeh strani, dokler se hrustljavo ne zapeče.
  • Pečen zrezek odstavite s ponve.
  • Pripravite "gravy" omako. Vse sestavine za omako zmešajte v manjšem loncu in segrevajte na srednjem ognju. Med segrevanjem stalno mešajte z železno metlico za stepanje, dokler se omaka ne zgosti. Če omake ne boste mešali, bodo nastale grudice. Omako odstavite in postrezite.
  • Na krožnik dodajte zrezek, porcijo pečenega krompirja, pečeno korenje in prelijte z domačo "gravy" omako.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si