Veganska kokosova pita z jagodičevjem

SESTAVINE

Dno

Kokosova krema

  • 350 g kokosovega mleka iz pločevinke (hlajen v hladilniku vsaj 12 ur, uporabite samo ohlajen, trd del)
  • 20 g javorjevega sirupa
  • ½ čajne žličke vaniljeve arome

Sadni preliv

POSTOPEK

 

  • V večjo posodo ali skledo dodajte datlje. Prelijte jih z vročo vodo in namakajte 15-30 minut. Datlji naj bodo popolnoma prekriti z vročo vodo.
  • Namočene datlje odcedite in jih dodajte v posodo sekljalnika ali v večjo posodo.
  • Dodajte nastrgan kokos in izbrane oreščke. Vse skupaj zmešajte s pomočjo mešalnika ali blenderja, dokler ne nastane kompaktna, lepljiva zmes. Po potrebi, če mešalnik me more mešat dodajte 1 jedilno žlico vode, preveč vode pa ne dodajajte, saj se bo drugače masa preveč lepila. Maso lahko spasirate tudi s paličnim mešalnikom.
  • Gosto maso prestavite v rahlo naoljen pekač premera 18 cm in oblikujte dno. Pomagajte si z rahlo navlaženimi rokami in kozarcem z ravnim dnom, s katerim gladite površino in enakomerno razporedite maso. Dno lahko oblikujete čisto ravno, lahko pa naredite 2 cm visok debelejši rob, ki bo zajel vašo kokosovo kremo. Pekač postavite v hladilnik, medtem pa pripravite kokosovo kremo.
  • V večjo posodo dodajte ohlajeno kokosovo mleko iz pločevinke - uporabite samo ohlajen, trd del kokosovega mleka. Če boste dodali preveč tekočine se krema ne bo stepla v trden sneg.
  • Dodajte še javorjev sirup in vaniljevo aromo. S pomočjo ročnega mešalnika vse skupaj dobro premešajte in stepajte 3-5 minut oz. tako dolgo, da nastane stepena, gosta kokosova krema s trdnimi vrhovi.
  • Kremo premažite po ohlajenem dnu in postavite v zamrzovalnik za vsaj 3 ure oz. tako dolgo, da se krema strdi.
  • Nato v manjšem loncu zmešajte jagodičevje, kokosov sladkor, limonin sok in škrob. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju 5-10 minut oz. tako dolgo, da se sadje segreje, zmehča, spusti sokove in nastane gost sadni preliv.
  • Odstavite in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  • Ohlajen preliv prelijte po ohlajeni piti, posujte s kokosovim čipsom, okrasite s svežim jagodičevjem in postrezite.
  • Pito hranite v zamrzovalniku, 15-20 minut pred uživanjem pa jo postavite na pult, da se malo odtali, saj je drugače ne morete rezati.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si