Veganska čokoladno višnjeva torta "Črni Gozdiček"

SESTAVINE za 1 torto:

Biskvit

  • 260 g rastlinskega napitka oz. mleka
  • 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
  • 200 g pšenične bele moke
  • 60 g kakava
  • 200 g belega sladkorja
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ½ čajne žličke soda bikarbone
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 100 g stopljene temne čokolade (vsaj 70%, lahko veganska)
  • 60 g stopljenega kokosovega olja

Višnjeva polivka

  • 350 g vloženih višenj + sok vloženih višenj
  • 1 jedilna žlica sladkorja

Čokoladna krema

  • 200 g čokoladno lešnikovega namaza
  • 2 jedilni žlici kakava
  • 2-4 jedilne žlice vode + več po potrebi

Dodatno

  • 400 ml (veganske) smetane za stepanje
  • 1 kremfix
  • 1 vaniljev sladkor
  • čokoladni ostružki
  • sveže češnje

POSTOPEK

  • Pečico segrejte na 180 stopinj.
  • Dva pekača premera 18 cm obložite s papirjem za peko.
  • V veliki posodi zmešajte rastlinski napitek oz. "mleko" in kis ter premešajte. Pustite stati 10 minut.
  • Dodajte še vse preostale sestavine za biskvit in premešajte, da dobite enotno maso.
  • Maso enakomerno prelijte v pripravljena pekača in nežno udarite ob pult, da se znebite morebitnih mehurčkov.
  • Postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. toliko časa, da zobotrebec, vstavljen v sredino biskvita, na sebi nima surovega testa.
  • Vzemite iz pečice in pustite, da se biskvit popolnoma ohladi.
  • Medtem v manjšem loncu segrejte 3 dcl soka vloženih višenj skupaj z 1 jedilno žlico sladkorja. Segrevajte na srednjem ognju, da se sladkor stopi.
  • Izbran čokoladni namaz zmešajte s par jedilnimi žlicami kakava in par žlicami vode, da dobite bolj lahek, gladek in kremast namaz.
  • Pripravite torto. En kos ohlajenega biskvita postavite na izbran krožnik, okoli pa dodajte obod pekača za torto, da boste obdržali okroglo obliko tudi kasneje, ko bomo sestavljali torto.
  • Biskvit večkrat prepikajte z vilicami in prelijte s polovico segretega soka.
  • Po vrhu premažite polovico čokoladnega namaza in po namazu dodajte odcejene vložene višnje. Višnje nežno pritisnite v čokoladno kremo. Po vrhu pokapajte preostanek čokoladne kreme in zgladite. Na vrh dodajte še drug kos biskvita in ga spet nežno prepikajte z vilicami in zalijte z višnjevim sokom.
  • Torto, skupaj z obodom in podstavkom zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za par ur ali čez noč, da se okusi povežejo.
  • V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte smetano za stepanje, kremfix in vaniljev sladkor.
  • Okoli ohlajene torte premažite stepeno smetano in posujte s čokoladnimi ostružki. Po želji po vrhu dodajte nekaj svežih češenj.

Recept pripravila: Nina S. Zorčič

www.ninazorcic.si