Veganska čokoladno višnjeva torta "Črni Gozdiček"
SESTAVINE za 1 torto:
Biskvit
- 260 g rastlinskega napitka oz. mleka
- 1 jedilna žlica jabolčnega kisa
- 200 g pšenične bele moke
- 60 g kakava
- 200 g belega sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ½ čajne žličke soda bikarbone
- 1 čajna žlička vaniljeve arome
- 100 g stopljene temne čokolade (vsaj 70%, lahko veganska)
- 60 g stopljenega kokosovega olja
Višnjeva polivka
- 350 g vloženih višenj + sok vloženih višenj
- 1 jedilna žlica sladkorja
Čokoladna krema
- 200 g čokoladno lešnikovega namaza
- 2 jedilni žlici kakava
- 2-4 jedilne žlice vode + več po potrebi
Dodatno
- 400 ml (veganske) smetane za stepanje
- 1 kremfix
- 1 vaniljev sladkor
- čokoladni ostružki
- sveže češnje
POSTOPEK
-
Pečico segrejte na 180 stopinj.
-
Dva pekača premera 18 cm obložite s papirjem za peko.
-
V veliki posodi zmešajte rastlinski napitek oz. "mleko" in kis ter premešajte. Pustite stati 10 minut.
-
Dodajte še vse preostale sestavine za biskvit in premešajte, da dobite enotno maso.
-
Maso enakomerno prelijte v pripravljena pekača in nežno udarite ob pult, da se znebite morebitnih mehurčkov.
-
Postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. toliko časa, da zobotrebec, vstavljen v sredino biskvita, na sebi nima surovega testa.
-
Vzemite iz pečice in pustite, da se biskvit popolnoma ohladi.
-
Medtem v manjšem loncu segrejte 3 dcl soka vloženih višenj skupaj z 1 jedilno žlico sladkorja. Segrevajte na srednjem ognju, da se sladkor stopi.
-
Izbran čokoladni namaz zmešajte s par jedilnimi žlicami kakava in par žlicami vode, da dobite bolj lahek, gladek in kremast namaz.
-
Pripravite torto. En kos ohlajenega biskvita postavite na izbran krožnik, okoli pa dodajte obod pekača za torto, da boste obdržali okroglo obliko tudi kasneje, ko bomo sestavljali torto.
-
Biskvit večkrat prepikajte z vilicami in prelijte s polovico segretega soka.
-
Po vrhu premažite polovico čokoladnega namaza in po namazu dodajte odcejene vložene višnje. Višnje nežno pritisnite v čokoladno kremo. Po vrhu pokapajte preostanek čokoladne kreme in zgladite. Na vrh dodajte še drug kos biskvita in ga spet nežno prepikajte z vilicami in zalijte z višnjevim sokom.
-
Torto, skupaj z obodom in podstavkom zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za par ur ali čez noč, da se okusi povežejo.
- V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte smetano za stepanje, kremfix in vaniljev sladkor.
-
Okoli ohlajene torte premažite stepeno smetano in posujte s čokoladnimi ostružki. Po želji po vrhu dodajte nekaj svežih češenj.
Recept pripravila: Nina S. Zorčič