Veganska čokoladna torta z datljevo kremo

Sestavine:

 

Datljeva krema:

  • cca 1 skodelica vode, v kateri so se namakali datlji

 

Biskvit:

  • 375g bele pšenične moke tip 500
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/4 čajne žličke soda bikarbone
  • ščep soli 680g vode, v kateri so se namakali datlji
  • 100g rastlinskega olja po izbiri (olivno, sončnično)
  • 1 čajna žlička kisa
  • 1/2 čajne žličke vaniljeve arome

 

Posip:

 

 

Postopek:

 

Datlje namočite v vreli vodi in jih pustite namakati približno 15 minut. V posodo nalijte vsaj 850ml vode.

Tri okrogle pekače premera 18cm namastite in obložite s papirjem za peko.

Pečico segrejte na 180 stopinj in pripravite biskvit.

V posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, sodo bikarbono, pecilni prašek, kakav v prahu in sol.

V ločeni posodi zmešajte vodo, v kateri so se namakali datlji, olje, kis in vaniljo.

Suhe sestavine dodajte k mokrim v treh delih, vmes dobro premešajte. V kolikor boste vse sestavine dodali na enkrat, se lahko naredijo grudice in masa ne bo gladka.

Zmes enakomerno prelijte v pripravljene pekače. Jaz sem si pomagala s tehtnico, v vsakega pa sem prelila nekje cca. 485g biskvita.

Pecite 35-40 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.

Ko je biskvit pečen ga pustite v pekaču tako dolgo, da se popolnoma ohladi.

Medtem pripravite datljevo kremo.

Datlje odcedite, ostanek vode, v kateri so se namakali pa ne zavrzite.

V mešalniku ali sekljalniku zmešajte datlje, kakav in kokosov sladkor.

Postopoma dodajajte vodo, v kateri so se namakali datlji, in mešajte, dokler ne dobite želene teksture kreme, Jaz sem dodala približno 1 skodelico vode.

Datljevo kremo premažite po ohlajenih biskvitih.

Biskvite položite enega na drugega, vrhnji biskvit pa posujte z drobljenimi kakavovimi zrnci.

 

Recept je pripravila Nina S. Zorčič

https://sakineninazorcic.wixsite.com/ninasakinezorcic